Медия без
политическа реклама

217 училища ще провеждат учебни часове в галерии и музеи

Всяко от тях ще получи максимум по 2500 лв.

08 Окт. 2020

217 училища ще проведат част от своите учебни часове в музеи, галерии и други културни институции. Толкова са проектите на учебни заведения, одобрени за финансиране по модула "Културните институции като образователна среда" на Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", съобщиха от просветното министерство.

Те ще получат общо 463 055 лева, с които ще могат да проведат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове и теми, свързани с изкуствата, в музеи и галерии. Максималната стойност за един училищен проект е 2500 лв. Модулът предвижда провеждане на виртуални турове и видеоуроци, посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музиканти, провеждане на конкурс за най-добър урок в културна институция и създаване на Национален център "Музейно училище" към Националния музей на образованието - Габрово (НМО).

Общият бюджет на националната програма е 6 млн.лв. Най-много пари са планирани за модула за модернизиране на системата на професионалното образование - 2.3 млн.лв. За подобряване на условията за експериментална работа по природни науки в профилираната подготовка са заделени 1.5 млн.лв.,  за подкрепа на целодневното обучение на учениците има 800 хил.лв., за библиотеките като образователна среда - 300 хил.лв. и за изграждане на площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата - 600 000 лв., от които 150 хил.лв. за детски градини и 450 хил.лв. за училища.

 

НАГРАДИ

От МОН припомнят, че за втора година се проведе и конкурс за най-добър урок в културна институция, музей или галерия. На първо място е класирана Светла Баджакова, учител в ППМГ "Гео Милев" в Стара Загора, която е участвала с урок по български език и литература. Тя е номинирана и за наградата "Константин Величков". На второ място е Васка Белчовска-Неделчева от ПГСС "Никола Пушкаров" в Попово, представила урок по екскурзоводство и туристическа анимация - учебна практика от разширена професионална подготовка за специалност "Селски туризъм". Трето място си поделят Гюлджан Дауд от СУ "Никола Йонков Вапцаров" в Момчилград с урок по информационни технологии и Добрин Пелтеков от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново - с урок по музика.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата