Медия без
политическа реклама

Директорите на училища не искат повече часове в V-VII клас

Работодателите настояват служебният министър да спре предложените промени в учебния план

09 Авг. 2022
Илияна Кирилова

Директорите на училища се обявиха против планираното увеличаване на броя на учебните часове в прогимназиите. В писмо до служебния министър на образованието от съюза на работодателите в системата на народната просвета настояват публикуваните за обществено обсъждане промени в учебния план от предходния екип в МОН да не бъдат одобрени. 
Както „Сега“ писа, увеличаването на часовете в прогимназията се прокарва под претекст, че всъщност е облекчение. По настояване на здравно министерство заради стари и утежняващи децата промени учебните часове в 5-и 7 клас се съкращават от 45 на 40 минути. За сметка на това обаче броят на учебните часове на седмица се увеличава. Облекчението с по-късите часове се оказа важащо за много малка част от училищата, защото и в момента часовете в прогимназията за училища, които учат на 2 смени, са по 40 минути. 
„Предложенията ще доведат до ежедневна седемчасова натовареност на учениците от 5-7 клас. Това не е здравословно, води до още по-силно обездвижване и няма да бъдат постигнати никакви реални цели“, се изтъква в позицията на директорите. При толкова дълъг учебен ден децата от прогимназията ще завършват деня в 19,10 часа, ако учат втора смяна, и едва тогава ще се отправят по домовете си. Някои деца пътуват с организиран транспорт до съседни населени места и е рисковано да се прибират толкова късно, дават още аргументи директорите. Те изтъкват, че наред с всичко останало предложенията не са финансово обезпечени, а повечето часове не са равносилни на повече знания, без да има направена съпътстваща редакция на учебното съдържание. При децата, които са на целодневна организация, пребиваването в училище ще бъде увеличено и ще достигне до 13 часа на ден. 
В позицията си директорите отправят критики и за начина, по който са лансирани промените. „Такава редакция не може и не бива да се прави в резултат на анонимни анкети, както дори е разписано в мотивите към внесеното предложение, а след задълбочено професионално обсъждане“, изтъкват от организацията.

Повече за промените: 

Децата от V до VII клас ще имат по-тежка седмична програма. Седмичното им натоварване се увеличава съответно с 1,5 часа за V клас, 1 час за VI клас и половин час за VII клас. Така във всичките класове от прогимназията седмичният брой на часовете става 32 часа.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата