Quantcast

Медия без
политическа реклама

12 000 ученици ще стажуват във фирми по европроект

Над 6000 от тях вече са придобили практически опит в туризма, машиностроенето, строителството, транспорта и др.

23 Септ. 2022
Фейсбук МОН
Всеки ученик, минал през успешна практика, получава 372 лв.

Над 6 000 ученици от 172 гимназии развиваха своите професионални умения в реална работна среда във фирми и предприятия в цялата страна, съобщават от МОН. 1295 от тях са придобили практически опит в приоритетни за икономиката направления като машиностроене, строителство, електроника, енергетика, транспортни услуги и др.

Те са се включили в първия етап на проекта "Ученически практики - 2", който започна през август 2021 г. и приключи на 15 септември 2022 г. Общият му бюджет е 10.5 млн. лв., финансиран от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г., като целта му е да се подобрят практическите умения на учениците и да се засили партньорството между училищата и работодателите. 

"Ученически практики - 2" дава възможност на ученици от професионални гимназии или училища с паралелки за професионална подготовка, навършили 16 г., да участват в практически обучения в реална работна обстановка под ръководството и контрола на наставник от съответната фирма и на наблюдаващ учител. По проекта се създават и учебно-тренировъчни фирми, в които гимназистите развиват предприемачески умения.

До края на този месец се приемат заявления за кандидатстване и за втория етап на проекта, който продължава до края на 2023 г. Предвижда се до приключването на проекта в него да се включат 300 училища. Стаж в реална работна среда пък се планира да имат общо 11 649 ученици, от които 2 523 в приоритетни за икономиката направления. За всички ученици, преминали успешно практическото обучение, се изплаща еднократна стипендия в размер на 372 лв.

 

ОПИТ

Сред училищата, включили се успешно в първия етап, е Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт "Хр. Ботев" в Шумен. 22-ма ученици от гимназията са били разпределени в 16 фирми, повечето от които в транспортния сектор. Ученичка от специалност "Приложно програмиране" например е имала възможност да придобие професионални умения в IT отдела на голяма компания за металообработване в района.

Сред отличниците по проекта е и Неврокопската професионална гимназия "Д. Талев" в Гоце Делчев. 117 нейни ученици от 11 и 12 клас са участвали успешно в практики във фирми от областта на туризма, производството на облекло, компютърни мрежи и технологии и др. Това са ключови за региона сектори, в които се търсят кадри. Отделно 80 ученици от първи гимназиален етап са участвали в другия модул на програмата - работа в учебно-тренировъчни фирми. "Запознаваха се с основни неща за това как да си развиват бизнеса оттук нататък. Бяха много заинтригувани и заявиха желание да се развиват допълнителни клубове в училището, в които да продължават тези занимания и след края на програмата", споделя директорът на училището Елена Иванова.

Сред училищата с над 100 практиканти по проекта са още Националната търговско-банкова гимназия в София, Професионалната гимназия по икономика в Кърджали и Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в Петрич.

 

Ключови думи:

ученици, стаж, МОН, практики

Още по темата