Медия без
политическа реклама

Ясни са общините, които ще получат 420 млн. лв. за важни обекти

Правителството одобри финансирането на 302 проекта

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
С парите от хазната ще могат да се ремонтират и общински пътища.

В трети окончателен списък, одобрен от строителното министерство, ще бъдат включени общините, определени да получат 420 млн. лв. от хазната за изпълнение на свои проекти. Това стана ясно по време на последната си пресконференция на регионалния министър Гроздан Караджов.

Той припомни, че по закон с парите по бюджета на МРРБ може да се разпорежда единствено министърът на регионалното министерство, а действията на премиера в оставка Кирил Петков относно тези проекти са незаконни. Списъкът е въз основа на предишни два. Единият бе изготвен от министерството, ръководено от Гроздан Караджов, а другият - от финансовото. Последният, който може да има шанса да бъде реализиран, е дело на екип на МРРБ и Националното сдружение на общините (НСОРБ). Регионалният министър в оставка, каза в тази връзка, че екипите са работели до късно вечерта, за да могат да изберат най-перспективните проекти от двата предходни списъка. Караджов подчерта, че одобряването на кандидатурите е съобразено и с критериите на финансовото министерство. Те изискват наличието на проектна готовност и разрешение за строеж. Очаква се много бързо строителният министър да издаде заповед за разпределянето на парите, които са осигурени от бюджета на МРРБ.

Миналата седмица премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че е изпратил на Гроздан Караджов за одобрение списък с 303 общински проекта за 426 млн. лв. По думите на Петков те били избрани по ясни критерии и прозрачен начин.

Сдружението на общините държи да бъдат финансирани възможно най-голям броя проекти, които отговарят на заложените изисквания, като се спазва еднакъв подход към всички общини при класирането на проектите. Те искат да бъдат финансирани на ремонта на разбити улици, а не основно общински пътища и ВиК проекти.

На последното си заседание днес кабинетът реши МРРБ да финансира 302 проекта на 196 общини. Отделно се отпускат 50 млн. лв. за ремонти на 175 детски градини и училища.

 

 

СТРАННИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Строителният министър съобщи, че в списъка на финансовото министерство е имало проекти с, меко казано, съмнителна целесъобразност и те категорично не могат да бъдат финансирани от бюджета на МРРБ. „Това означава да бъда даден на прокуратурата“, категоричен бе Караджов. По думите му причината е в искането с пари от строителното ведомство да се финансират проекти, които са от компетенциите на други министерства.

Министърът посочи за пример проекти за почистване на реки, изграждане на депа за битови отпадъци и на компостиращи инсталации, поливна система за стадион, временни паркинги в Слънчев бряг, текущи ремонти на улици и пътища, а също и улица в гр. Марица. Няколко обекта са били предложени за саниране на читалища, което трябва да стане с пари от Министерството на културата, под чиято шапка са. За недопустим е определен и проектът на община Кюстендил за прокарване на улици в лесопарк "Хисарлъка" за 3,5 млн. лв.

 

Още по темата