Медия без
политическа реклама

Всички решения на пловдивските общинари може да се окажат незаконни

Така излиза от съдебно произнасяне в полза на Георги Гергов, счита съветник от ДБ

05 Апр. 2023
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Георги Гергов

Всички решения на пловдивския общински съвет може да се окажат незаконни. Това предупреди съветничката от "Демократична България" Веселина Александрова, която е адвокат и основен опонент на бизнесмена Георги Гергов в по-пълното овладяване на Пловдивския панаир. Казусът е свързан именно с почетния консул на Русия у нас.

На 19 декември миналата година, след люти скандали и спорове, ОбС прие едновременно противоречащи си решения. С едното представителят на общината в дружеството "Пълдин туринвест" бе натоварен да подкрепи апорта на варненските акции (Гергов ще увеличи дела в Изложението именно след този апорт). Съгласно друго решение същият представител трябваше да упражни блокиращата общинска квота, а според трето - кметът Здравко Димитров да попречи на вписването на промените. Първото решение се сблъскваше с другите две. Казусът влезе в съда, а днес бе решен на първа инстанция. Състав на Окръжния съд счете, че е валидно само първото решение, а другите са "неистински". Така било, защото на сесията не били изчетени второто и третото решение преди гласуването. И тъй е в сила първото, тоест това, което е в полза на Гергов.

"Това решение, ако се потвърди и на следващи инстанции, ще е прецедент, според който неистински ще излязат всички решения на Общински съвет Пловдив, защото никога не се четат предложенията, те са си част от публичните материали към всяка точка от дневния ред", написа Александрова във Фейсбук: 

В сложната и бурна сага "Гергов и Панаира" текат още юридически линии. Има и политически. Ще се точат дълго. Със сегашното решение Гергов моментно излезе с едни гърди напред.

Още по темата