Quantcast
Топлофикациите ще обявят до 15 юли колко ще възстановят на абонатите | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Топлофикациите ще обявят до 15 юли колко ще възстановят на абонатите

Ще има връщане на пари, но не под формата на средства, а чрез прихващане във фактурите, обясни шефът на КЕВР Иван Иванов
501
 Илияна Кирилова

В средата на юли топлофикациите на природен газ трябва да обявят сумите, които ще възстановят на абонатите заради поевтиняването на синьото гориво след новите договорености между "Булгаргаз" и Газпром.

Това ще стане със задна дата от август миналата година до края на март 2020 г. чрез изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, съобщи пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Ще има връщане на пари, но не под формата на средства, а чрез прихващане във фактурите, посочи той.

Става въпрос за 65 млн. лв. надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца на отоплителния сезон е била фактурирана по старите по-високи ставки. Само "Топлофикация-София" е надвзела 48 млн. лв.

В следващите три дни всички топлофикационни дружества трябва да подадат своите отчети в КЕВР за това каква топлинна енергия и какво количество са произвели. На тази база в 7-седмичен срок от регулатора ще изчислят точно какви суми ще бъдат възстановени.

За абонатите на прогнозен отчет, които са 94% от всички потребители, това ще стане в изравнителните сметки, които трябва да са готови в средата на юли. Има и нов срок за обжалване, който е в края на август.

"Когато сумата, която трябва да се възстанови е по-голяма от тази, която по начало е в изравнителаната сметка, в следващата месечна прогнозна сметка топлофикациите трябва да се изчистят своето заплащане към крайните потребители", обясни Иванов.

Все още няма коментари

Още

"Булгаргаз" отново поиска 10% поскъпване

21.10.2020

125 1
Правителството се сблъска с доставчиците на ток и газ

15.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3266 11
"Булгаргаз" гласи поскъпване и за декември

12.10.2020

799 7

Влез или се регистрирай за да коментираш