facebook
twitter

Икономика

Толът глътна още 90 милиона лева, преди да е заработил

Точно толкова пари са били преведени и към "Капш", която прави системата за събиране на пътните такси
502
 Илияна Кирилова
Издаването на е-винетки вече е факт, а за тол системата ще трябва да почакаме поне до март.

Националното тол управление (НТУ) получи допълнителни средства в размер на 89.9 млн. лв. за дейността си. Парите ще бъдат преведени по бюджета на принципала - Министерството на регионалното развитие и благоустройството, под чиято шапка се намира Пътната агенция. Това съобщиха в сряда от правителствения пресцентър след заседанието на кабинета. Новината е донякъде изненадваща, тъй като по принцип се очакваше тол системата да вкарва пари за строеж и поддръжка на пътища, а не да получава средства от хазната.

Парите ще отидат за финансиране на дейността на НТУ, което ще действа като приходна агенция, по думите на председателя на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски. За какви точно дейности ще се плаща, не се уточнява. В решението на правителството само се описва точно с какво се занимава звеното. Тол системата трябваше да заработи от 16 август тази година, но заради неясния обхват и спорове за таксите със законови промени стартът й бе отложен за 1 март идната година. От АПИ обаче гарантират, че на заложената по закон първа дата - 16 август, ще започнат реални тестове. 

В началото на седмицата доскорошният шеф на НТУ и настоящ директор в АПИ Олег Асенов съобщи, че звеното се издържа от наложените санкции. Издръжката на тол полицията изобщо не тежи на бюджета и годишно излиза между 7 млн. лв. и 10 млн. лв., каза още той. Месечните разходи за заплата на назначените към момента 629 служители са 617 хил. лв.

Решението на правителството идва точно два дни след като се разбра, че държавата вече е платила половината сума за тол системата на изпълнителя - групата "Капш". Интересен детайл в случая е, че парите за НТУ и тези, преведени на австрийския консорциум, съвпадат като сума до последната стотинка - точно 89 998 200 лв. Информацията за това, че милионите вече са по сметките на "Капш", е била потвърдена от Олег Асенов пред в. "Капитал".

Първоначално се предвиждаше 40% от сумата да бъде платена чак след като системата за електронно таксуване заработи и се монтират всички стационарни точки за контрол. Не е ясно обаче кога точно те ще бъдат готови. Към момента са монтирани около 80 от 100 нови рамки. А за преоборудване чакат други 195. До 9 август трябва да се дооборудват 100 от тях, а до февруари 2020 г. - и останалите.

 

СПОРНО

Бивш служител на земеделската дирекция в Кюстендил влиза в съвета на директорите на "Автомагистрали". Назначението на Иван Коларов е решение на ресорния министър Петя Аврамова и вече е вписано в Търговския регистър. Компанията работи по проекта за строителството на магистрала "Хемус", което ще струва над 1.3 млрд. лв. Не става ясно точно какъв опит има Коларов, но според различни информации той е бил главен секретар в областната дирекция "Земеделие".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата ще плати още 140 млн. лева на КАПШ за тол системата

07.08.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

5327 20
Тол системата тръгна и засечките започнаха

02.03.2020

Обновена

5615 30
10 600 пътни карти са купени в първия ден от старта на тол системата

01.03.2020

Обновена

3060 14

Коментари

Mrx

. Новината е донякъде изненадваща, тъй като по принцип се очакваше тол системата да вкарва пари за строеж и поддръжка на пътища, а не да получава средства от хазната.

 

EЕ па какво се чудите, у нас всичко е наопъки. Докато в другите държави тол системите събират пари за да ги дадат на държавата, то у нас те вземат пари от държавата. 

Влез или се регистрирай за да коментираш