Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът спря намесата на МС в плащанията на регионалното министерство

Служебният строителен министър ще може да разплаща суми над 900 000 лв. без одобрение на кабинета

11 Авг. 2022
Илияна Кирилова

Плащания за стотици милиони левове, които предстои да бъдат направени от служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, ще стават без разрешение от служебния премиер. Това става ясно от определение на Върховния административен съд (ВАС) по повод жалбата на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов срещу заповедта на Кирил Петков, който забрани на Караджов, пътната агенция и ВиК Холдинга да извършват плащания над 900 000 лв., съобщи Mediapool.bg

Официални аргументи за налагането на забраната в заповедите на Кирил Петков нямаше, но нееднократно той обяви, че целта е да бъдат прекратени порочни практики в пътното строителство. Караджов обяви, че не е съгласен, но ще се съобрази със заповедите на Петков, които ще обжалва. 

Кирил Петков поиска да контролира плащанията за пътища,  след като Караджов обяви, че са необходими 3.9 млрд. лева за пътищата и това трябва да бъде отразено в актуализацията на бюджета. 

В началото на август ВАС излези с определение, че изпълнението на премиерската заповед е спряно заради жалбата, внесена в началото на юли. Така ръцете на МРРБ и АПИ вече са развързани за плащания към фирмите за извършената работа.

Преди дни пред бранша служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че около 200 млн. лв. от претендираните от компаниите 720 млн. лв. могат да бъдат платени. Освен това предстои да бъде платено и за строителството на първите три лота на магистрала "Хемус", както и за скоростния път Видин - Ботевград, по думите на арх. Шишков.

Към момента служебният регионален министър не е предприел смени в ръководството на АПИ и на държавната компания "Автомагистрали". 

След встъпването си в длъжност арх. Шишков потвърди, че за последните 7 месеца пътните фирми не са получили нито лев за строителството на магистрала "Хемус" и пътя Ботевград - Видин. Той обеща, че тази работа ще бъде разплатена на бранша.

За 2022 г. МРРБ е с рекорден бюджет от 2.5 млрд. лева.

Още по темата