Quantcast
Съд разреши на ТЕЦ "Перник" да продължи да пуши | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Съд разреши на ТЕЦ "Перник" да продължи да пуши

"Брикел" има срок до края на октомври да премахне боклуците от площадката си
504
 Снимка: БГНЕС
ТЕЦ "Перник" може отново да продължи да изгаря боклуци.

Седем дни. Толкова време издържа решението на пернишката екоинспекция, която затвори два от общо трите парогенератора на "Топлофикация Перник". Те бяха спрени принудително заради незаконно горене на биомаса. Вчера обаче Административният съд в миньорския град разреши на централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, да работи отново. Екоинспекцията може да обжалва определението на магистратите в срок от седем дни, но не е ясно дали ще се възползва от това право.

Причината е, че вчера екоексперти влязоха на проверка в ТЕЦ "Република" (част от ТЕЦ "Перник"), за да проверят дали дружеството е изнесло 90 тона слама от площадките си. По информация на Медиапул комплексното разрешително не позволява на топлоцентралата да гори слама. Изнасянето на балите беше условие да се пуснат отново двата парогенератора. Така, ако то е спазено, тецът на практика може да продължи работа.

Решението на съда и последващите действия на екоминистерството вероятно ще доведат до нови протести. През миналата седмица перничани за пореден път излязоха в центъра на града, за да изкажат недоволството си от мръсния въздух. Те показаха снимки и видеа от местния тец и се оплакаха, че замърсяването става непоносимо в малките часове на нощта. От ТЕЦ "Перник" отрекоха това, но и упражниха откровен рекет, като спряха топлата вода. В същото време заплашиха перничани, че освен без топла вода ще останат и без парно през зимата.

Към момента никой от компетентните органи не е съобщил кой е източникът на замърсяването. Ситуацията стана още по-абсурдна, след като миналата седмица и ресорният министър Нено Димов се зачуди кой трови въздуха и поиска помощ от ДАНС, прокуратурата и др. В крайна сметка главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки в четири теца, свързвани с Ковачки -  топлофикациите в Перник и Сливен, "Бобов дол" и "Брикел", която редовно попада в класации за най-цапащите централи в Европа.

"Брикел" бе спряна принудително, но също както ТЕЦ "Перник" обяви, че ще търси правата си в съда. Според предписанията на екоинспекцията в Стара Загора до 25 септември "Брикел" трябва да махне съхраняваните "непозволени" горива от площадката си. А до 30 октомври това трябва да бъде направено и за биомасата, предаде БНР. Повод за разпоредбата на прокуратурата стана не призивът за помощ от Нено Димов, а сигнал от ДАНС за "застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационните дружества".

 

ПАРАДОКС

На фона на скандала с централите, които ту спират, ту започват да работят отново, вчера правителството прие Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 г.  Тя е разработена на база на споразумение за консултантски услуги, сключено между екоминистерството и Световната банка. В програмата са предвидени мерки в цапащите сектори като автомобилен транспорт, битово отопление, селско стопанство и др. Новината идва на фона на почти нулевото усвояване на европарите за чист въздух по програма "Околна среда" (при бюджет по това перо от над 115 млн. лв.).
 

Още

Шефът на агенцията по храните бил уволнен заради... мудност

05.12.2022

Обновена

5908
ПП и ДБ вземат със закон службите от президента

01.12.2022

Обновена

3617
Рашков: Прокуратурата да спре да припява на ГЕРБ

30.11.2022

1433