Медия без
политическа реклама

В Русия обмислят изземване на "враждебни" компании

01 Май 2022
в. Сега
В началото на миналия месец Федералната мрежова агенция на Германия назначи временен попечител в компанията Gazprom Germania.

Конфискацията на имуществото на компании, чиито собственици са граждани на неприятелски държави, беше предложена от председателя на руския парламент (Думата) Вячеслав Володин, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“. В публикация той отбеляза, че Русия трябва да реагира съответно на замразяването на руски активи от някои „недружелюбни страни“.

„Правилното нещо, което трябва да се направи, е да се предприемат подходящи действия срещу компании в Русия, чиито собственици идват от недружелюбни страни, където са взети подобни решения: конфискация на тези активи“, каза той.

Припомняме, че в началото на миналия месец Федералната мрежова агенция на Германия назначи временен попечител в компанията Gazprom Germania, като мярката ще действа до 30 септември. Въпросната компания оператор на няколко големи газохранилища в Германия, принадлежеше на "Газпром", но на 1 април руският газов монополист обяви, че е прекратил участието си в това дружество. В него влиза и дистрибуторът Wingas – оператор на подземното газохранилище "Астора", както и търговското подразделение Gazprom Marketing & Trading (GM&T), в което влизат операторът на дребно Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd. (чийто бранд е Gazprom Energy), както и търговецът на втечнен газ Gazprom Global LNG.

"Газпром" прекрати участието си в Gazprom Germania GmbH и всички нейни активи след съобщенията за готвена национализация на собствеността й в Германия при прекратяване на доставките на руски газ.

Още по темата