facebook
twitter

Икономика

Румен Радев: Москва има място в строежа на АЕЦ "Белене"

309

Москва има място в изграждането на АЕЦ "Белене" у нас. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с руския президент Владимир Путин. Българският държавен глава е в Санкт Петербург, където участва в Международния икономически форум, който се провежда всяка година под патронажа на руския президент.

"България вече придоби два руски реактора и това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор", каза президентът Румен Радев. Тези дни в интервю за ТАСС той обяви, че изграждането на проекта е "неизбежно".

Президентът не пропусна и темата за природния газ. "В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство", заяви той и пак изтъкна, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа, с планове за изграждане на газоразпределителен център и газова борса. "В ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи", допълни Радев.

Руският президент Владимир Путин посочи от своя страна, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват, и допълни, че започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения.

Радев коментира, че България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация. Преди година Радев се срещна с Путин в Сочи, а няколко дни след това среща с руския президент имаше и премиерът Бойко Борисов, припомня Медиапул. В икономическия форум в последните години редовно присъстваше енергийният министър Теменужка Петкова. Сега обаче в делегацията влизат вицепремиерът по икономическата политика Марияна Николова и председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев.

Все още няма коментари

Още

Радев: Държа директорът на „Военна информация” да бъде военен

18.07.2019

1816 22
Президентът събра шефовете на службите за сигурност заради НАП

17.07.2019

1373 17
Румен Радев наложи вето върху финансирането на партиите от бизнеса

16.07.2019

885 21

Влез или се регистрирай за да коментираш

×