Медия без
политическа реклама

Омбудсманът призовава АПИ да върне парите за сгрешените винетки

За две години граждани и фирми са изгорели с 26 500 невалидни стикера

17 Март 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ да върнат неоснователно платените суми за грешно въведени данни при закупуването на е-винетка.

За това призова омбудсманът Диана Ковачева по повод приетата от парламента промяна в Закона за пътищата, с която вече се разрeшават корекции в заявленията за закупуване на винетки. Поправката все още не е влязла в сила, защото не е обнародвана в Държавен вестник.

В навечерието на изборите и дни преди парламентът да се разпусне депутати от ГЕРБ набързо вкараха поправка в Закона за пътищата, която да позволи неволните грешки да бъдат коригирани и да не изгарят парите на граждани и фирми.

„С промяната, приета в Закона за пътищата на 5 март 2021 г., Народното събрание преурежда публично-правните отношения в тази област, но не урежда последиците от тях. Т.е. не посочва ред, по който всички граждани със сгрешени винетки, включително и тези, чиито стикери са изтекли, да потърсят правата си“, посочва Ковачева в писмо до министъра на регионалното развитие и до ръководството на АПИ.

Ковачева настоява да бъдат възстановени сумите на гражданите със сгрешени електронни винетки назад във времето –  още от 1 януари 2019 г., когато те бяха въведени. В противен случай е налице неоснователно обогатяване"Ако гражданите потърсят правата си по исков ред, пътната агенция може да бъде осъдена освен да възстанови недължимо платените суми и да заплати съдебните разноски, което ще натовари бюджета на държавата", казва омбудсманът.

Освен това Ковачева препоръчва АПИ да оповести публично на сайта си информацията за промените в Закона за пътищата и възможността за възстановяване на сумите на всички засегнати лица, така че те да могат да се възползват от нея.

"АПИ изчаква обнародването на законовата промяна в Държавен вестник, преди да започне разяснителна кампания как ще се правят корекциите в сгрешените заявления за закупуване на е-винетки", отговориха от ведомството пред бТВ.  Оттам не посочват каква е сумата, платена от граждани и фирми за е-винетки, които са станали невалидни заради грешно попълнени данни. Посочва се само, че през 2019 г. броят на сгрешените винетки е 17 000, а през 2020 г. е 9500, т.е. за двете години - общо 26 500. Ако всички те със срок на валидност една година, то сумата, която би трябвало да се върне на гражданите, е над 2.5 млн. лв. Според АПИ процентът на невалидните винетки е минимален на фона на всички продадени

Според законовите поправки валидността на коригираната винетка ще е с тази на сгрешената. Винетка с изтекъл срок няма да се поправя. Ако сгрешена винетка отговоря на съществуващ автомобил, тя не може да бъде поправена.

На третата години от въвеждането на системата с електронните винетки властта се сети да реши проблема с техническите грешки при подаване на данните за регистрационните номера и категорията на автомобилите.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?