Медия без
политическа реклама

Омбудсманът призова хората без ток да търсят компенсации

Много селища бяха около седмица без електричество или вода

01 Дек. 2023Обновена
 Лошото време през уикенда остави без електрозахранване близо 500 000 домакинства в цяла Западна България.
Лошото време през уикенда остави без електрозахранване близо 500 000 домакинства в цяла Западна България.

Гражданите, останали без ток дни наред след обилния снеговалеж и снежните бурите миналия уикенд, трябва да бъдат проактивни и да потърсят обезщетение за причиненото неудобство.

Това призова омбудсманът Диана Ковачева, която е залята от  многобройни запитвания на хора от цялата страна, пострадали от липсата на ток.

В тази връзка Ковачева е изготвила кратка инструкция как да бъде потърсена компенсация за причинените неудобства и претърпени вреди от електроразпределителните предприятия. Те могат да го направят като подадат жалба или сигнал към съответното ЕРП. Освен това,  всеки, който смята, че е ощетен  и има допълнителни вреди, може да ги претендира и по съдебен ред.

Омбудсманът отново настоя министърът на енергетиката и КЕВР да проверят дали електроразпределителните дружества са изпълнили своите задължения за поддръжката на мрежата и на сервитутните зони (неокастрените дървета, които скъсаха електрическите кабели). Именно заради немарливото отношение и неизпълнение на тези задължения стотици хиляди хора останаха без светлина и топлина, смята Ковачева.

„Не бива  в никакъв случай да се допусне електроразпределителните дружества да се скрият зад общите си клаузи за непреодолима сила. Те имат задължение да си поддържат мрежите, да кастрят клоните на дърветата, така че да не късат кабелите, когато се натрупа сняг. Някой не си е свършил работата и не е справедливо институциите, в лицето на КЕВР и министерството на енергетиката, които трябва да направят проверка, да си прехвърлят топката“, е позицията на омбудсмана.

Според Общите условия на договорите за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на трите ЕРП в страната („Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, „Електроразпределение Север“ АД и „Електроразпределение Юг“ ЕАД) се дължи неустойка в размер на 30 лв., ако обект на клиент остане без снабдяване с електрическа енергия по вина на съответното дружество повече от 24 часа. Дължи се допълнителна неустойка в размер на 20 лв. за всеки започнал период от 12 часа, през който клиентът е без снабдяване с електрическа енергия, ако преустановяването на снабдяването с електрическа енергия е с продължителност над 36 часа;

Ако клиент остане повече от 24 часа без електрозахранване по вина на съответното дружество, той може да подаде до енергийното предприятие сигнал или жалба и да претендира неустойка.

При повредени уреди в резултат на преустановяване на електрозахранването, напр. повреден електрически уред в срок до 5 работни дни, считано от датата на събитието, клиентът писмено уведомява дружеството за причинените вреди. В срок до края на следващия работен ден след  получаване на сигнала, от дружеството изпращат свой представител проверка, за което в присъствието на клиента се съставя констативен протокол.

Междувременно  ЕРМ Запад от групата Електрохолд уведоми, че напълно са отстранени всички аварии по електроразпределителната мрежа в Западна България, настъпили в следствие на тежките метеорологични условия през уикенда на 25-26 ноември.

Лошото време през уикенда остави без електрозахранване близо 500 000 клиенти в цяла Западна България. Тежкият сняг, силният вятър и падналите дървета и клони счупиха близо 100 стълба. От тях над 60 са на мрежа средно напрежение 20 kV, която захранва голям брой трансформаторни постове и клиенти. Счупени бяха стотици изолатори, усукани бяха конзоли, скъсани бяха множество проводници, посочват от дружеството.

 

ПРОБЛЕМИТЕ НЕ СВЪРШВАТ

Въпреки успокояващите съобщения за напълно отстранени аварии след снежната буря, проблемите по места не спират. Днес областният управител на Монтана Ивайло Антонов свика спешна среща с кметове и представители на ВиК, защото редица селища продължително време са без вода. Ток в областта към гражданите има, но няма за някои от помпените станции. "Два железни стълба са прекършени в близост до помпената станция в Кобиляк, която подава вода за община Бойчиновци и населени места в област Враца. В Д-р Йосифово също има проблем", каза Антонов, цитиран от БНР.

Около седмица без ток бяха селища в общините Габрово, Трявна, Павликени и други райони. Проблемите се усложняват от факта, че клонове падат и след бурята, съответно повреждат жици и кабели. 

Квартали на Велико Търново пък, основно "Бузлуджа", са без парно още преди снега. А падането му допълнително усложни ситуацията. Просто авариите на местната топлофикация не спират. Един дом за стари хора и две училища минаха на алтернативно захранване.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

омбудсман, сняг, авария

Още по темата