Quantcast

Медия без
политическа реклама

Омбудсманът настоя телекомите да не вдигат цените от февруари

Мобилните оператори се оправдават за решението си с поскъпването на тока, за което получават компенсации от държавата

23 Яну. 2023
Илияна Кирилова
"Yettel" обяви, че от 5 февруари ще повиши цената на мобилната услуга с 15.4%, а „Виваком" ще оскъпи месечните абонаменти с 2 лв.

Омбудсманът Диана Ковачева призова мобилните оператори "Yette"l и "Виваком" да не вдигат цените на абонаментните договори от февруари заради голямото обществено недоволство и множеството жалби на граждани.

Двата телекома обявиха, че от 5 февруари ще индексират цените заради инфлацията от предната година съгласно общите условия на договорите. Yettel обяви, че ръстът ще е с 15.4%, колкото е средногодишната инфлация за 2022 г., а „Виваком" вдига месечните абонаменти с 2 лв.

„В тези времена на тежка финансова криза, нестабилност в политическата обстановка в страната и напрежението у всички граждани на България, не е нужно да се поставят под допълнителен стрес потребителите на телекомуникационните услуги“, пише омбудсманът на мобилните оператори.

Ковачева  е сезирала и председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев. Омбудсманът настоява за проверка дали посочените мобилни оператори упражняват нелоялна търговска практика по смисъла на Закона за защита на потребителите.

На мобилните оператори Ковачева задава въпрос както по какъв начин нарастващата инфлация влияе на цените на телекомуникационните услуги?

Отговорът от Yettel е, че значително са нараснали оперативните разходи, предизвикано от покачване на цените на електроенергията и горивата, посочват от службата на омбудсмана.

По този повод Диана Ковачева припомня, че през цялата 2022 г. небитовите потребители на електроенергия, каквито са двата мобилни оператора са получавали месечни компенсации за цените на тока. Такива предстоят и за 2023 г., като дори ще бъдат в по-големи размери. При приемането на по-големите компенсации от парламента работодателските огранизации благодариха и обещаха да свалят реципрочно цените на крайните продукти и услуги или поне да ги задържат непроменени.

"Що се отнася до цените на горивата, в последните месеци се наблюдава тенденция за намаляване“, посочва Диана Ковачева. Според нея повишаването на цените на мобилните услуги с 15.4% е недопустимо, разходите на дружеството не са ценообразуващи и това ще се отрази на събираемостта на задълженията.

"Много е важно да се вземат предвид и плановете за възрастни хора и хора с увреждания, които по никакъв начин не бива да бъдат засегнати от индексацията“, пише омбудсманът до двата телекома.

Още по темата