Медия без
политическа реклама

Общините не смеят да вдигат местните данъци и такси през 2022 г.

Кметовете са обезпокоени как ще изкарат януари и февруари с бюджета от миналата година

17 Дек. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Общините ще бъдат силно затруднени в първите месец-два на новата година, изпълнявайки стария бюджет за 2021 г. при ръст на минималната работна заплата и драстичното увеличение на цените на електроенергията. Това заяви пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Разходите на местните власти за издръжка на всички общински системи са нараснали с над 30%, затова ще бъде проблем за тях да посрещната новата година с почти същите средства, както в началото на 2021 г. Още повече, че през януари общините нямат никакви собствени данъчни приходи - първите постъпления от местни данъци и такси започват да влизат в общинските бюджети през февруари.

"Най-трудно ще бъде да се покрият разходите за отопление и за храна в социалните заведения, докато не бъде приет държавният бюджет", каза Георгиева.

Въпреки тези трудности общините не предвиждат повишение на местните данъци и такси, за да компенсират недостига на средства, увери тя.

София и Пловдив няма да увеличават такса "смет" за 2022 г. Това се предвиждат план-сметките им за сметоизвозването, депонирането и поддържането на чистотата, гласувани вече от общинските съвети.

"Въпреки увеличението в разходите по план-сметката, не се предвижда увеличаване на размера на таксата за битови отпадъци, тя остава 1,6 промила за жилищните имоти. В настоящата трудна икономическа обстановка, това е действително социално приемливият размер на таксата и ще позволи и по-добрата събираемост на приходите от нея. Очакваните приходи от такса битови отпадъци за 2022 г. са за 237 млн. лв., което е с близо 9 млн. лв. повече спрямо предвидените за текущата година, които ще дойдат от подобряване на събираемостта и включването на нови имоти към сметосъбиращата система", коментира председателят на комисията по финанси в СОС Стефан Марков.

Зам.-кметът по екологията в Пловдив Анести Тимчев обясни, че при продължаваща COVID-пандемия няма да се натоварват гражданите и бизнеса с допълнителни разходи и затова не се предвижда повишаване на такса "смет" догодина. Въпреки че няма да има увеличения през 2022 г., община Пловдив ще задели повече средства за съдове за съхраняване на битови отпадъци. Около 200 000 лв. ще бъдат използвани за закупуване 600 броя контейнери и кофи. 

От сдружението на общините посочват, че почти са изключение общините, които все пак планират да повишат такса смет

Такава е Силистра, където за 2022 г. такса битови отпадъци се вдига от 3 на 5 промила за града и на 7 за останалите населени места в общината. За последно промяна е имало през 2005 г.

"Причина за повишението е дисбалансът, който се получава между приходите от такса битови отпадъци и направените разходи за тези дейности. Дори и при 100% събираемост на налога през 2022 г. тези приходи ще покрият едва около 70% от одобрените разходи", разясни зам.-кметът по финансовите въпроси Мирослав Тодоров. Той обаче обеща догодина да започне изграждането на нова клетка на регионалното депо за битови отпадъци.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата