Медия без
политическа реклама

Нова комисия ще натиска цените във ВиК сектора

Сегашната КЕВР ще се раздели на две

07 Май 2020
Регулаторът от години обхваща два сложни сектора  - енергетика и ВиК.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Регулаторът от години обхваща два сложни сектора - енергетика и ВиК.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде разделена на две напълно самостоятелни структури. Това се предвижда да стане по силата на нова уредба, разработвана в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Става дума за проект на Закон за водоснабдяването и канализацията, в който ще залегне и създаването на новия орган - Комисия за регулиране на ВиК услугите. Работният документ по ВиК въпросите е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МРРБ и в портала Strategy.bg.  Досегашната КЕВР ще продължи дейността си като КЕР  - като енергиен регулатор.  

Регионалното министерство ще събира отзиви и забележки по идеята за нов закон и нов воден реулатор до 19 май. Една от целите на готвените промени и на бъдещата комиися е цените за водоснабдяване в България да не се качват рязко и да бъдат социално поносими - т.е. по джоба на всеки, става ясно от мотивите на МРРБ. 

В момента в този сектор действат основно три закона -  за водите, за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, за устройство на територията, както и наредби и правилници към тях. Новият закон за ВиК услугите ще се фокусира върху политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура и на ВиК операторите, посочват от ресорното министерство. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ВиК, закон, комисия

Още по темата