Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нова комисия ще натиска цените във ВиК сектора

Сегашната КЕВР ще се раздели на две

07 Май 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Регулаторът от години обхваща два сложни сектора - енергетика и ВиК.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде разделена на две напълно самостоятелни структури. Това се предвижда да стане по силата на нова уредба, разработвана в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Става дума за проект на Закон за водоснабдяването и канализацията, в който ще залегне и създаването на новия орган - Комисия за регулиране на ВиК услугите. Работният документ по ВиК въпросите е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МРРБ и в портала Strategy.bg.  Досегашната КЕВР ще продължи дейността си като КЕР  - като енергиен регулатор.  

Регионалното министерство ще събира отзиви и забележки по идеята за нов закон и нов воден реулатор до 19 май. Една от целите на готвените промени и на бъдещата комиися е цените за водоснабдяване в България да не се качват рязко и да бъдат социално поносими - т.е. по джоба на всеки, става ясно от мотивите на МРРБ. 

В момента в този сектор действат основно три закона -  за водите, за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, за устройство на територията, както и наредби и правилници към тях. Новият закон за ВиК услугите ще се фокусира върху политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура и на ВиК операторите, посочват от ресорното министерство. 

 

Ключови думи:

ВиК, закон, комисия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?