facebook
twitter

Икономика

Не най-добрата оферта спечели летище София

Френско-германски консорциум неочаквано бе класиран на първо място
2 338
 Илияна Кирилова
Министърът на транспорта Росен Желязков очаква договорът за концесията на летището да бъде сключен скоро.

Френско-германският консорциум "Соф Кънект", с водещ партньор парижкия фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" и с участието на оператора "Флугхафен Мюнхен", е предпочетен за концесионер на летище София. Това обяви в сряда министърът на транспорта Росен Желязков.

До финалната фаза в процедурата за избор на концесионер на столичното летище достигнаха петима кандидати. "Соф Кънект"  изненадващо е класиран на първо място с 86.12 точки от общо 100. На второ място е класиран консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с водещ член „Еърпортс Де Пари“ ЕС с 80.31 точки. На трето място е "Фрапорт България" с 80.19 точки. 

Макар предложението на френско-германския консорциум да се очертаваше на трето място като чист размер на предложеното концесионно възнаграждение за държавата, като дял от бъдещите приходи то беше на второ място и офертата му е получила най-високата оценка. Фондът "Меридиам" е базиран в Париж и инвестира в инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка, а "Флугхафен Мюнхен" управлява летището в Мюнхен. Те предложиха годишно концесионно възнаграждение от 24.54 млн. евро, или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година, припомня Инвестор.бг.

Очерталият се при подаването на офертите фаворит - френско-турският консорциум "Ей Ди Пи/ТАВ", даде най-високото годишно концесионно плащане от 32.82 млн. евро. Росен Желязков обаче каза, че не намира основание за връщане на предложението на експертната комисия, нито за връщане на цялата процедура. Така този консорциум е избран за концесионер на гражданското летище София, което е публично-държавна собственост, обяви пред журналисти министърът.

Според него и петте оферти са изключително добри и всеки е можело да бъде победител. Трима от участниците са получили максималния брой точки за техническото си предложение, което обхваща общ план за развитието на летище София, бизнес план и предвиждания за бъдещото развитие. Офертите са били оспорвани и в техническата си част, но решаващи за избора са били не само финансовите постъпления, които ще се генерират, но и плановете за развитието на летището.

От "Соф Кънект" са представили стратегия за развитието на летището и ръста на пътниците. Тя предвижда броят на пътниците да нарасне до 14.5 милиона през 2035 г., а до 2030 г. да бъде изграден нов терминал за 608 милиона евро.

Обжалване в КЗК може да има в рамките на следващите 10 дни, а Върховният административен съд би следвало да се произнесе до месец, ако има оспорване на решението. Ако няма възражения, договорът ще се сключи в рамките на 14 дни.

Правителството очаква да получи близо 4 млрд. евро от 35-годишната концесия на столичното летище, в която се включва и първоначалната сума, която концесионерът трябва да плати - около 600 млн. лв. Те обаче няма да влязат в Сребърния фонд, каквото е законовото изискване за концесиите, а ще бъдат използвани за оздравяване на БДЖ.

Ключови думи:

летище София, концесия
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Никой не иска да вземе спирките в София на концесия

03.08.2020

1194 9
До 10 години "Летище София" ще има нов терминал

22.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

849 5
Кабинетът прекрати концесията на бетонирания плаж "Робинзон"

15.07.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

4235 7

Коментари

сталкер пустиняк

Те обаче няма да влязат в Сребърния фонд, каквото е законовото изискване за концесиите, а ще бъдат използвани за оздравяване на БДЖ.

 

Герберасти и закони. 

Mickele

Концесията на летище София, е целесъобразна само в случай, че се създадат условия за значително увеличаване на пътникопотока. Не знам кой от кандидатите е гарантирал подобно нещо.  Иначе обслужваните сега около 7 млн пътника годишно от които малко над 50%  от лоукост полети, отрежда на летището скромно регионално ниво без сериозна перспектива. Повишаването на трафика може да стане само при значително увеличаване на транзитния поток. Нивото на лоукостерите е до тук. Те не могат да имат по-голям ръст, защото полетите им са ограничени само в Европа и нямат шанс за дългите полети. Европейски компании като Луфтханза, Ер Франс или КЛМ също нямат интерес от развитието на транзитните полети през София просто, защото то ще бъде конкурент на тяхните хъбове. Интерес да го ползват имат Турските авиолинии и Аерофлот. Двете държави са извън Европа и имат двустранни спогодби с ЕС за въздушни съобщения, които ограничават трафика вътре в ЕС. С други думи тези спогодби гарантират трафик за превозвачите на страните да е по-равно. ТК не може да лети до където си поиска в ЕС. Същото важи и за SU. Но от България FB например може да лети до която точка в ЕС си поиска с колкото полета си поиска. ТК и SU могат да осигуряват основно long haul азиатски трафик, но не само за софийското летище до други второстепенни дестинации в Европа.

Например логиката за Фрапорт да поемат Варна и Бургас бе, че германските туристи там бяха повече от половин милион на година и самите германци ще имат интерес този поток да се увеличава. Но пък самите Фрапорт се изложиха с допускането на атентата в Сарафово.

За съжаление Стратегията на българската гражданска авиация в момента е доведена до нулево равнище. Държавата тотално е абдикирала. Авиацията не е просто нещо, много мисъл и познания трябват за нея. Подценяването на един дребен на пръв поглед елемент води по някой път до трагични последици не само като финансов резултат, но и като човешки животи, както например в случая с Бойнг.

н16
снимка на н16

Концесията на летище София, е целесъобразна само в случай, че се създадат условия за значително увеличаване на пътникопотока. Не знам кой от кандидатите е гарантирал подобно нещо. Иначе обслужваните сега около 7 млн пътника годишно от които малко над 50%  от лоукост полети, отрежда на летището скромно регионално ниво без сериозна перспектива. 

Oткъде ще се вземат хората, които да летят през София? От 7 милиона на година, да станат 20 милиона?

 

Европейски компании като Луфтханза, Ер Франс или КЛМ също нямат интерес от развитието на транзитните полети през София просто, защото то ще бъде конкурент на тяхните хъбове. 

А кои са техните хъбове, в региона? Атина, Белград ? Едва ли.

 

стратегията на българската гражданска авиация в момента е доведена до нулево равнище

Какво може и трябва да се направи, в случая?

 

както например в случая с Бойнг

Там проблема май е бил в самия Бойнг, не в летището. 

Влез или се регистрирай за да коментираш