Медия без
политическа реклама

МС оспори пред КС решение на парламента за 1 млрд. лв.

Единствените, които гласуваха срещу това решение, бяха ПП-ДБ

03 Апр. 2024
 Заседание на Министерски съвет
Илияна Димитрова
Заседание на Министерски съвет

Министерски съвет поиска от Конституционния съд да отмени решение на Народното събрание за Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, съобщи правителството.

Кабинетът одобри на заседанието си "искане за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание за предприемане на действия във връзка с наличие на ликвидни проблеми и невъзможност Фонд „Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) да изпълнява законовите си задължения, прието на 21 март 2024 г.". 

Парламентът задължи финансовия министър Асен Василев до 31 март да предприеме действия за покриване на дефицита от 1 милиард лева във Фонда "Сигурност на електроенергийната система".

С решението на Народното събрание на министъра на финансите е възложено да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит от 1 млрд. лв. във Фонда в срок до 31 март 2024 г. Предвидено е Фонд „Сигурност на електроенергийната система" да използва получените средства за покриване на разходите по Закона за енергетиката за ценовия период 1 юли 2023 г. - 30 юни 2024 г., съгласно решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Парламентът задължи финансовия министър Асен Василев да предприеме действия за покриване на дефицита от 1 милиард лева във Фонда "Сигурност на електроенергийната система". С тези пари фондът трябва да покрие разходите на НЕК по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, както и да изплати премиите към производителите на ток от ВЕИ и към топлофикациите с комбинирано производство на топлоенергия и ток. Единствени срещу това решение гласуваха депутатите от ПП-ДБ.

Правителството счита, че решението е прието в противоречие с няколко разпоредби от конституцията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?