Quantcast
МФ стана голям оптимист за 2022 г. | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

МФ стана голям оптимист за 2022 г.

Очаква се ръст на икономиката с 4.9% и спад на инфлацията
802
 Pixabay

Българската икономика ще нарасне с цели 4.9% през 2022 г. очаква Министерство на финансите в есенната си макроикономическа прогноза. На базата на нея държавата изработва бюджета за следващата година.

Оптимистичните очаквания на МФ за ускоряване на икономическия растеж се дължат на очакванията за бързо възстановяване на световната икономика и по-голям приток на инвестиции у нас - частни и публични. Особено се разчита на парите, които страната ни трябва да получи по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС. България очаква 12.6 млрд. лв. по този план в следващите три години, но не е ясно каква част от тях ще може да бъдат усвоени през 2022 г. 

Националният план за възстановяване все още се доработва, като обещанието на служебния премиер Стефан Янев е документът да бъде представен в Брюксел до 15 октомври. Почти е невъзможно обаче до края на годината страната ни да получи авансовата сума от 1.6 млрд. лв., тъй като няма технологично време планът да бъде одобрен от Европейската комисия. Както стана ясно този приход е заложен в сметките на държавния бюджет и ако не се реализира ще доведе до по-голям дефицит.

Въпреки това МФ допуска, че за тази година БВП ще нарасне до 4%. За сравнение, в пролетната прогноза на МФ очакванията бяха само за 2.7% ръст на БВП. Двигател на по-големия растеж през тази година е инфлацията и повишеното потребление в резултат на увеличените доходи в бюджетната сфера и пенсиите.

Догодина обаче МФ прогнозира по-слабо нарастване на доходите. Ако за 2021 г. средното им увеличение е 8.8%, то през 2022 г. се очаква да е 7.8%. Служебният финансов министър Валери Белчев вече съобщи, че се обмисля повишението на минималната работна заплата да продължи, макар да не посочи с какъв процент. През последните четири години ръстът на най-ниското месечно възнаграждение бе с 12-13% годишно и в момента минималната заплата е 650 лв.

Инфлацията ще продължи да се ускорява и в края на 2021 г. ще е 3.8%, а средногодишното й ниво ще е 2.2%, смята МФ. За 2022 г. прогнозата е средногодишната инфлация да достигне 2.6%, но в края на годината да се забави до 2%.

Очакванията за цялата 2021 г. са, че средногодишният брой на заетите ще се увеличи с 0.1%, а догодина с 1%. Ускореният растеж ще се дължи основно от два фактора: преустановяване на негативното влияние на COVID-19 върху икономиката и ефекта от проектите, които ще получат финансирани от националния план за възстановяване. Безработицата ще падне от 5.5 на 5.2% догодина.

РИСКОВЕ

Има няколко риска пред изпълнение на прогнозите на МФ. Един от тях е силното поскъпване на петрола и неенергийните суровини да продължи и през следващата година, а възстановяването на световната икономика да се забави. Прогнозата е зависима още от развитието на епидемичната обстановка както в страната, така и в световен план. Забавяне в стартирането на проектите по Националния план за възстановяване също ще се отрази негативно на растежа на БВП за 2022 г.

В резултат от всички тези рискове МФ допуска негативен сценарий, според който ръстът на БВП ще бъде по-нисък с 0.6 процентни пункта, т.е. 4.3% през 2022 г., а средногодишната инфлация ще надхвърли 4%. Поради краткотрайния характер на шока се очаква ускорение на растежа на БВП още през следващите две години, 2023 и 2024 г., смята МФ. 
 

 

Още

Шефът на БНБ: Трендът е към надуване на имотен балон

06.12.2021

3565
Левон Хампарцумян: Инфлацията няма да е в стил Виденова зима

20.11.2021

9116
МРРБ залъгва строителите с неизпълними обещания

20.11.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5539