Медия без
политическа реклама

МФ не иска да сложи таван на високите такси на банкоматите

На този етап било целесъобразно да се повиши контролът върху скъпите АТМ-устройства, макар че не е ясно кой ги надзирава

18 Септ. 2020

Тегленето на пари от банкомат, свързано с обмяна на валута, не може да се приравни към режима на обменните бюра и да се постави таван на таксата за тази услуга. 

Това става ясно от отговора на финансовия министър Кирил Ананиев на депутатско запитване какво ще предприеме министерството, за да спре изключително неизгодните обменни курсове, които предлагат някои АТМ-устройства при теглене на суми от карта с чужда валута.

Основно това са банкомати на компанията Euronet, при които тегленето на пари от сметка в чужда валута се оскъпява с 10-15%, а често потребителите не забелязват неизгодните условия. Дори когато клиентът успее да откаже неизгодния курс - т.нар. Dynamic Currency Conversion, другият курс се компенсира с по-висока такса за теглене.

По данни на МФ в страната има 28 такива устройства. По-големият брой от тях са разположени в морските курорти, като има малък брой устройства има в София и на някои гранични контролно-пропускателни пунктове.

След като това лято много туристи се оплакаха от кожодерските курсове на тези банкомати, се оказа, че няма институция, която да упражнява контрол върху тези оператори.

"Българската народна банка няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез терминално устройство АТМ", отговориха от централната банка.

НАП също не можела да се намеси в случая с неизгодния курс на банкоматите, защото не ставало въпрос за обмяна на валута в наличност.

"Министерството на финансите не разполага с правомощия да упражнява контрол върху дейността на операторите на АТМ и да следи за изпълнението на нормативните изисквания", стана ясно днес от отговора на министър Кирил Ананиев.

Институциите обаче са категорични, че банкоматите на Euronet, са напълно законни и нарушения в дейността им няма.

От БНБ обясниха, че тегленето на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попада извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Този закон, както и директивата съдържали единствено изискване на клиента да се предостави предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута преди тегленето, както и след получаването на парите в края на операцията. А скъпите банкомати спазвали изискванията за подаване на информация, показали проверките на БНБ през миналата година.

Все пак от централната банка обясниха, че са готови да продкрепят законодателни промени, с които да се въведе ограничение на курсовете при обмяна на валута от банкомат. И тези ограничения да са по подобие на режима при обмяната на валута в обменните бюра. Според Валутния закон и наредбата за обменните бюра обменният курс може да се отклонява до 5 % от курса за съответната валута за деня, за която БНБ има котировка. "Ние нямаме законодателна инициатива, тя трябва да дойде от финансовото министерство или парламента", посочиха от централната банка.

Финансовото министерство обаче смята, че подобна законова промяна не е възможно да бъде направена. "Предложението за приравняване на тегленето от АТМ, свързано с обмяна, към режима на обменните бюра по Валутния закон не отчита действащите и пряко приложими разпоредби на правото на Европейския съюз и не отразява различията в естеството на двата типа транзакции и свързаните с тях експлоатационни и други разходи", се казва в позицията на МФ.

От ведомството уточняват, че Наредбата за обменните бюра е на основание на чл. 3 от Валутния закон, който урежда сделките с чуждестранна валута в наличност по занятие. Докато обмяната на валута при теглене от банкомат е "елемент от сложна система от договорености с участието на доставчици на платежни услуги, картови схеми и др., които са по-близо до обхвата на Закона за платежните услуги".

"В тази връзка считаме, че защитата на потребителите следва да се търси по линия на по-ясните изисквания за информация относно алтернативните варианти за теглене, предоставяне на предварителна информация за реалната цена на услугата и въвеждане на мерки за предотвратяване на възможностите за подвеждане на клиента", посочват от МФ.

От финансовото министерство посочват още, че проблемът с прекалено високите такси за теглене от терминални устройства АТМ е поставян на европейско ниво. В Съвета на Европейския съюз е било обсъдено предложение за временно определяне на таван на таксите за обмяна. "Това предложение бе категорично отхвърлено от повечето държави членки като форма на ценова регулация, несъвместима със свободния пазар. Според тези държави членки и според повечето пазарни участници регулирането на цените трябва да бъде последната инстанция за политиците от ЕС, която трябва да се използва само когато са изчерпани възможностите пазарът да се саморегулира. Поради тази причина предложението за временно въвеждане на таван на таксите за обмяна на валута при теглене на терминално устройство АТМ отпадна от окончателния текст на Регламента", посочва МФ.

Затова на този етап било целесъобразно да се повиши контролът по изпълнението на изискванията на Закона за платежните услуги и съответния европейски регламент. 

От МФ съобщиха още, че заедно с БНБ обсъждали допълнителни мерки на национално ниво по прилагането на евроегламента, свързани с "кокретизиране на изискванията за информация при алтернативните варианти за теглене и реалната цена на услугата". Обсъждали се и мерки за ограничаване на възможностите за подвеждане на клиента. Какви може да са тези мерки, не става ясно от писмения отговор на финансовия министър, публикуван на сайта на МФ.

В пленарна зала министър Ананиев не успя да развие отговора на депутатското питане, тъй като председателстващият заседанието Валери Симеонов го прекъсна след изтичане на времето за изказване от 3 минути.  "Вие като представител на най-подреденото министерство, добре би било да спазвате правилата", каза Симеонов и изключи микрофона на финансовия министър. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?