facebook
twitter

Икономика

Малките ВЕИ-та заплашват да блокират пътища

298
 Снимка: Министерство на енергетиката
Министър Петкова провери как върви плановият годишен ремонт на V блок на Първа атомна. Ремонтът, който започна на 1 май, предвижда и изпълнение на мерки, свързани с повишаване на топлинната мощност на блока до 104%.

Над 270 производители на соларен ток отново поискаха оставката на ресорния министър Теменужка Петкова и на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. Те заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, може да се стигне до блокиране на пътища и дори до унищожаване на фотоволтаична централа. Причината за недоволството им е, че малките ВЕИ-та, изградени с европари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), получаваха преференциални цени за произведения от тях ток, но впоследствие високите им тарифи бяха орязани.

Реакцията от Министерството на енергетиката не закъсня. "Този тип производители са били финансирани веднъж от фонд "Земеделие" и втори път - чрез преференциални цени на тока им. Одитният орган на ЕК отчете, че това е свръхсубсидиране, което трябва да бъде премахнато. В резултат през 2015 г. беше променен Законът за енергетиката. По темата се произнесе и Конституционният съд, според който промените не противоречат на конституцията", заяви Петкова, която вчера посети АЕЦ "Козлодуй".

Според представителите на малките ВЕИ-та обаче държавата не прилага правилно Закона за енергетиката. Според тях от двойното финансиране трябва да бъдат орязани фирмите по т.нар. схеми за подпомагане, но не и малките централи, получили пари за проектите си по ПРСР, което е различно. "Искаме оставката на министъра на министър Петкова и Иван Иванов, защото те са допуснали грешки с действия или бездействия по този казус и от държавната, институционална трибуна, изложиха неверни тези с цел прикриване на истината и подвеждане на населението", заяви Павлина Трифонова, председател на Съюза на европейските производители на зелена енергия.

В идните дни предстои нова среща между ресорния министър и малките ВЕИ-та, на която казусът ще бъде обсъден отново.

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Единственият кандидат за шеф на КЕВР се отказа от конкурса

06.07.2020

Обновена

4009 15
Отдавна пророкуваният П.М. бе издигнат за шеф на КЕВР

03.07.2020

Обновена

8359 5
КЕВР обяви цените на тока и парното за идните 12 месеца

01.07.2020

Обновена

4239 30

Коментари

inventus

Когато продаваха скъпият ток от фотоволтаичните си централи и нощем не реваха...

доктор Гилотен

?

Омръзна ми всеки феодал, не станал милиардер/милионер в изчисления от нея/него срок да ми плаче, че не е могла/могъл да се нагняти.

Па нека са жени/мъже и да покажат свинщините на ологархките/олигарсите,ама надали..

mamut

 а, господина Еленко Божков, къв го търси на снимката , ако е снимката на пресконференцията, като собственик или ...член на стратегическия съвет при Президента

kaily
снимка на kaily

абе докога у нас само мутробизнесмените ще стачкуват?

Трябва да потърсим Гинес, може да няма друга такава държава, де бизнесмени стачкуват през ден.

Влез или се регистрирай за да коментираш