Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът в оставка ще затваря ТЕЦ "Брикел"

28 Юли 2022Обновена
БГНЕС
На 19 юли премиерът в оставка Кирил Петков направи изненадваща проверка в ТЕЦ „Брикел“.

Кабинетът реши да затвори ТЕЦ „Брикел” до отстраняване на пропуските в дейността ѝ. Това стана ясно от изявление на премиера Кирил Петков и министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Според министър-председателя нарушенията, които са установени в „Брикел”, са „умопомрачаващи”.

По думите на екоминистъра има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време. Затова се налага принудителна административна мярка за затварянето на ТЕЦ-а.

Сандов лично е информирал премиера за няколко допълнителни аспекта, свързани със собствеността и начина на работа, с конфликт на интереси или потенциално опъване на „чадър” върху предприятието през последните години. „Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване”, призова екоминистърът. Той подчерта, че предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България, затова затварянето му по никакъв начин не може да застраши енергийната сигурност.

„Тази ТЕЦ е трябвало да бъде изключена от българската енергийна система още през 2011 г., но заради приватизация и придобиване и явно опъване на „чадър” тя е работила при същите технологични измерители и технология от преди повече от 50-60 г.”, уточни още Сандов.

Екоминистърът посочи, че за него е недопустимо обекти от важната инфраструктура на България да бъдат собственост на хора, за които реалният свят не знае нищо. „Явно е, че става въпрос за подставени лица и сламени хора – нещо, което не би трябвало да съществува”, е неговото мнение.

От пресцентъра на МС, уточниха за „Сега“, неофициално, че формално решение на правителството не би могло да има по затварянето на теца. Но има съгласие за такова решение от страна на РИОСВ, след като министърът ги запозна с доклада.

Още по темата