Медия без
политическа реклама

Изравнителните сметки за парното отново хвърлиха абонатите в недоумение

Потребителите със суми за довнасяне ще плащат с 20% отгоре заради по-високия налог

Илияна Кирилова

И тази година изравнителните сметки за парното предизвикват напрежение сред потребителите и неяснота колко точно трябва да доплащат или да им бъде възстановено.

Абонатите на "Топлофикация София" от миналата седмици започнаха да получават съобщения от топлинните счетоводители, които още преди месец засякоха топломерите и водомерите за топла вода. Засега това са само справки, а окончателният вариант на изравнителните сметки се очаква в края на август.

Посочените в момента суми за доплащане и възстановяване са без ДДС.

От "Нелбо", например, уточняват в съобщенията си, че ще се приложи 9 или 20% ДДС съгласно указанията на Министерство на финансите и на НАП. "Нелбо" обслужва София, Перник и Враца  и изчисленията от отчетите са подадени за фактуриране към топлофикациите в тези градове.

"Сега" направи запитване към МФ какво е указанието за начисляване на ДДС. Припомняме, че от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. ДДС за парното и топлата вода бе намален на 9%, а от 1 юли 2023 г. отново бе възстановена старата ставка 20%.

От МФ уточниха, че доставката на топлинна енергия е доставка с непрекъснато изпълнение. А според Закона за ДДС при доставки с непрекъснато изпълнение всеки период, за който е уговорено плащане, се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата, на която плащането е станало дължимо.

"Кога плащането е станало дължимо, може да се установи от договорните отношения между доставчика и получателя по доставката. Ако данъчното събитие по доставката (датата, на която плащането е станало дължимо), е възникнало до 01.07.2023 г., ще е приложима намалената ставка от 9 на сто за доставката, съответно ако данъчното събитие възниква след тази дата, за доставката е приложима стандартната ставка от 20 на сто", посочват от МФ.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев обясни казуса далеч по-разбираемо от обясненията на МФ: "За изравнителни сметки, при които има доплащане, ще се начислява ДДС към този момент, т.е. 20%, а при изравнителните сметки с връщане на пари - със ставката по времето на отоплителния сезон, когато е направено задължението, т.е. 9%".

Миналата година по същия начин възникна драма какъв данък да се начислява върху сумите от изравнителните сметки. От 1 юли 2022 г. Народното събрание намали като антикризисна мярка ДДС за парното и топлата вода от 20 на 9%. Първоначално "Топлофикация София" наложи на изравнителните сметки с доплащане 20% ДДС, обяснявайки, че точно такива са били инструкциите на МФ - налогът да е 20%, защото такава е била действащата ставка по време на отоплителния сезон.

Това обаче предизвика недоволство от страна на потребителите, а омбудсманът Диана Ковачева призова МФ да даде указания за по-ниската ставка от 9%, защото именно това е смисълът на мярката - да направи сметките за парно по-поносими при галопиращата тогава инфлация. Финансовото министерство наистина даде такива инструкции и се наложи "Топрофикация София" да направи нови изравнителни сметки - с намалената ставка от 9% за сумите, които трябва да се доплащат от абонатите и с 20% ДДС за сумите за възстановяване. 

Тази година обаче ситуацията е по-неизгодна за потребителите.

МЪГЛА СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА ВАС

Не само изравнителните сметки за парното създават неясноти. Преди няколко дни Върховният административен съд (ВАС) отмени на практика формулата, по която топлофикациите изчисляват потреблението и цената на услугата и не е ясно как и кога това ще се отрази в сметките, нито дали старите сметки са оборими в съда.

ВАС обяви за незаконен начина на определяне на дела на отдадената топлинна енергия в сградната инсталация, която се плаща от всички живеещи в блоковете, независимо дали ползват или не централното отопление. Според върховните магистрати формулата не е съобразена с европейския регламент, според който в сгради с етажна собственост в сметките за топлинна енергия сградната инсталация трябва да е пропорционално на кубатурата на апартаментите. Отменена е и разпоредбата, според която за радиатори без инсталирани топломери топлинните счетоводители начисляват пълна мощност, дори да не работят.

ВАС откри и други нередности, сред които фигурирането на неизмерими елементи във формулата за изчисляване на сметките за парно. Например - видът на изпълнение на вътрешната отоплителна инсталация, денградуси за отчетния период, средна температура на сградата или средна външна температура за отчетния период или външна изчислителна температура за населеното място. 

Решението на ВАС дойде, след като топлинните счетоводители вече изготвиха и започнаха разпращане на изравнителните справки до абонатите. Засега никой не дава отговор на въпроса как обявяването за незаконна на формулата за изчисляване на сметките за парно и други елементи от наредбите ще повлияе на това.

"Рано е още да се каже как ще се развият нещата. Все пак това е решение на тричленен състав на ВАС, едва решението на петчленния състав ще бъде окончателно", коментира Кремен Георгиев.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата