Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТ секторът: Изкуственият интелект е ускорител за бизнеса ни

С AI компаниите може да увеличат производителността си с до 5 пъти само за една година

06 Апр. 2023
Pixabay
Изкуственият интелект (ИИ) дава нова перспектива за ИТ сектора. Бизнес лидерите трябва да имат визия и да пренастроят компаниите си. С негова помощ всяка ИТ компания може да увеличи производителността си от 2 до 5 пъти в следващата една година. За внедряването му обаче са нужни таланти със задълбочени познания в науката за данни.

Това са част от посланията на форум за изкуствения интелекс и бъдещето на ИТ сектора, организиран от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Той събра на едно място водещи софтуерни предприемачи, изпълнителни директори на компании и експерти в бранша. 

Сред лекторите бе един от най-влиятелните международни експерти в прилагането на изкуствен интелект - д-р Артур Кордон, пионер в прилагането на изкуствен интелект в бизнеса. Той наблегна на своя професионален опит при внедряването на изкуствен интелект в американски, азиатски и европейски компании и постави фокус върху това как да се създава добавена стойност чрез ИИ. Според него изкуственият интелект е ускорител на бизнеса и който го прегърне, само за няколко години може да помете конкурентите си.

"Почти няма компания в топ 500 в света, която да не прилага изкуствен интелект – това се отнася не само до големите, но вече и до значително по-малки компании", заяви Кордон. Затова той призова мениджърите да изработат визия как да се възпорзват от ИИ. "Следващото по важност са кадрите. За основното навлизане трябват най-вече таланти, които са посветени на науката за данни. За тях трябва солидно образование. Това, което наблюдавам, особено в България, е че само с ChatGPT един човек може да навлезе в изкуствения интелект. Това категорично не е достатъчно", допълни още д-р Кордон.

Председателят на УС на БАСКОМ и на УС на БРАИТ Доброслав Димитров отправи предупреждение към собствениците и изпълнителни директори на високотехнологичните компании:

 „Нещата са много сериозни. Ако не грабнем момента и не се възползваме от възможностите на изкуствения интелект, след около година може половината от нас тук в тази зала да не сме в бизнеса", предупреди собствениците и изпълнителни директори на високотехнологичните компании председателят на БАСКОМ Доброслав Димитров.

Всеки един отдел в дадена компания може да повиши ефективността си чрез използването на изкуствен интелект, смята Мони Дочев, съосновател и технологичен директор на Imperia Online. Той е убеден, че всяка фирма, и особено компаниите от ИТ сектора, може да увеличи производителността си между 2 и 5 пъти в следващата една година. ИТ специалистите обаче са изправени пред предизвикателството да усвояват нови знания и компетентности, свързани с ИИ. „Изкуственият интелект може да преразкаже книга или филм, да резюмира съдържание на видео, да ви повиши езиковата подготовка, да ви помогне да откриете грешка в сложен код и т.н., което ви печели много време, обогатява ви и ви развива. За първи път в историята на човечеството възрастни хора имат шанса да прогресират със скоростта на малки деца експоненциално", отбеляза Мони Дочев.

"Отдавна машините са по-добри от хората в някои сфери, но има и рискове, свързани с достоверността, сигурността и уязвимостта на обучението на машините", посочи Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност към София Тех Парк. „Ние трябва да поставяме под съмнение почти всичко, което  ChatGPT ни казва, особено за факти и конкретни данни", заяви Шарков. Той коментира и важни въпроси, свързани със законовите рамки, етичните принципи и техническата надеждност на изкуствения интелект: „Къде са интелектуалните права на продукта на изкуствения интелект? Имаше вече запитвания към научни издания дали може ChatGPT да се запише като съавтор".

Шарков даде примера с невъзможността все още автономните коли да имат адекватно възприятие на околната визуална среда. „Засега те разпознават само отделни компоненти. Има слабости, като тази например, на знак стоп да поставите две черни лепенки и това да се интерпретира като ограничение на скоростта, както и дори one pixel атаки". Затова Шарков предупреди за отговорното използване на подобен тип системи – особено такива, свързани с нашето здраве и безопасност. „Имаме много стъпки да извървим, преди да сме напълно наясно за какво можем и за какво не бива да използваме ИИ. Засега можем да го използваме за забавление, за обучение, за креативност, нови бизнес продукти и услуги, за кореспонденция. Но за решения, свързани със здравето, живота и сигурността ни трябва да подхождаме много внимателно. Затова и в Европа дефинирахме изисквания към ИИ платформите за прозрачност, обяснимост, кибер защита и др. Много лични данни и информация изтичат през платформите за чат", каза още Георги Шарков.

На форума бяха представени и конкретни приложения на изкуствен интелект в космическата индустрия. „В орбита около Земята има огромно количество различни обекти. Едно от най-новите и важни приложения за всички космически мисии, е възможността за автоматизиран и подобряващ се мониторинг и предотвратяване сблъсъци в орбита и съответно повишаване защитата на космическата инфраструктура. Движейки се с близо 30 хил. км/ч около Земята, е хубаво да знаете къде се намира всеки летящ обект, за да може превантивно да променяте височината на орбитата на вашия сателит", каза Райчо Райчев, основател на EnduroSat.

Марина Шидероф от Fram Creative Solutions обобщи, че сега всички ИТ лидери имат голяма сила в ръцете си. „Държим я и от нас зависи как ще я използваме. Да управляваш изкуствения интелект изисква огромна отговорност и има сериозен морален аспект. Всички в момента са се вторачили в нас, защото ние сме основополагащ сектор за икономиката, ние сме критичен сектор и всички гледат от нас. Ние следва да поставим основите", заяви Марина Шидероф.

Още по темата