Медия без
политическа реклама

И заварените хазартни лицензи ще плащат по-високи такси от 1 януари

19 Дек. 2023

По-високите държавни такси за хазартните игри, които се планира да бъдат драстично завишени от началото на 2024 г., ще се събират и от фирмите със заварени лицензи. 

Бюджетната комисия в парламента се събра на извънредно заседание днес, на което наред с последните корекции в списъка с общинските проекти в закона за бюджета, одобри и методика за определяне и събиране на хазартните такси.

Нарочно приемаме методиката в самия Закон за хазарта, а не като отделен акт на Министерството на финансите, за да сме сигурни, че няма да има различно тълкуване, каза председателят на комисията Йордан Цонев. Забележката му бе направена по повод скандала с хазартните фирми на бизнесмена Васил Божков отпреди четири години, които се оказаха облагани с по-ниска ставка години наред, ощетявайки хазната с над 700 млн. лв.

Методиката определя как ще бъдат облагани операторите, които имат действащ лиценз. Предвижда се след 1 януари 2024 г. хазартните фирми да платят еднократна сума, преизчислена според новия размер на таксите за оставащото време на действие на лиценза. Заплащането трябва да стане до 28 февруари.

Всички нови лицензи ще бъдат с новата, по-висока такса, дори документите за тях вече да са дадени за разглеждане от НАП преди началото на 2024 г. По данни на финансовото министерство в НАП има около 400 висящи производства, които ще бъдат обложени по новия ред.

Депутатите гласуваха и отделни текстове за новия режим на облагане и разпределение на приходите на Българския спортен тотализатор.

На последното заседание на бюджетната комисия, на което бе одобрен на второ четене закона за държавния бюджет за 2024 г., изненадващо депутатите от почти всички парламентарни групи гласуваха да се завишат тройно, в някои случаи дори четворно, таксите за хазартни игри. Финансовият министър Асен Василев обяви, че от тази мярка очаква около 200 млн. лв. допълнително приходи в бюджета. Те ще бъдат използвани за завишение на заплатите и капиталовите разходи в редица държавни ведомства.

Единственото противопоставяне на повишението на хазартните такси за заварените случаи изрази днес депутът от ГЕРБ Бранимир Балачев. Според него не е редно да се вдигат тези такси, след като операторите са разчели разходите и бизнеса си при други условия на лиценза.

"Тези такси са на практика данъци за хазартния бизнес, защото операторите на хазартни игри не дължат други данъци. По същата логика ако се повиши корпоративният данък от 1 януари, всички компании трябва се съобразяват с това", коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хазарт, такси, бюджет

Още по темата