Медия без
политическа реклама

И БСП откри, че тецовете на Ковачки пушат опасно

Екоминистерството бе осъдено да каже какво и колко се гори в "Бобов дол"

Таско Ерменков
Илияна Кирилова
Таско Ерменков

БСП продължава атаката си срещу енергийния магнат Христо Ковачки. Преди няколко дни социалистите сезираха прокуратурата, че цените на тока на енергийната борса се контролират от кръг фирми, свързвани с бизнесмена, а сега социалистите "откриха" друг проблем - в тецове от орбитата на Ковачки за гориво се ползват вносни боклуци, замърсяващи въздуха. 

Пред Нова тв зам.-председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от БСП Таско Ерменков обяви, че е бил сезиран няколко пъти от граждани от Сливен и Перник, които живеят в близост до топлофикациите, че горенето на отпадъци там е съпроводено с остри задушливи миризми.

"Италианската държава плаща 200 евро на тон на онези италианци, които събират боклуците там. Те от своя страна плащат 47 евро на тон този боклук да бъде докаран до България и плащат 53 евро на съответните фирми в България, които приемат този боклук. Нямаме точните данни какви са количествата, които идват", заяви той. "БСП не е срещу Ковачки, БСП е за върховенството на закона", заяви Ерменков. "Не може в държавата да царува безхаберието и за благоденствието на един човек да страдат останалите", обобщи той.

Всъщност проблемът с "нестандартното" гориво е стар и е добре известен, каквито са и оплакванията на хората, живеещи в близост до централите замърсители. Бизнесът с използването на отпадъци процъфтява под благосклонния поглед на екоминистерството. Миналата година ТЕЦ "Сливен" получи комплексно разрешително за изгаряне на неопасни отпадъци - т.нар. RDF, а впоследствие инвестиционни намерения заявиха ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация Перник" и "Брикел" в Гълъбово - все предприятия, свързвани с  Христо Ковачки. 

През годините министерството на околната среда упорито отказва да даде информация какви и колко отпадъци се горят в ТЕЦ "Бобов дол", който е един от най-големите замърсители. Според МОСВ това било "производствена и търговска тайна". В края на юли обаче бе постигнат пробив - съдът нареди на екипа на Нено Димов да осведоми обществеността по въпроса. Това се случи след жалба на неправителствената организация "За Земята - достъп до правосъдие". Според решението на съда въпросът засяга околната среда, а законът предвижда всеки да има достъп до такава информация.

Всички инсталации, свързвани с Ковачки, имат богата история в нарушаването на еконормите - само "Топлофикация Перник" и "Бобов дол" са санкционирани с над 160 хил. лв. за последните две години, а "Брикел" на практика трябваше да спре да работи още в края на 2010 г. Нещо повече - според публикация на "Капитал" в ТЕЦ "Сливен" например, където вече горят отпадъци, няма разделно събиране и не е ясно какво точно се изгаря.

"Откритията" на БСП започнаха веднага след като се разбра, че спорният бизнесмен наднича зад част от фирмите - кандидати да строят АЕЦ "Белене". Тичайки след събитията, левицата внесе и сигнал в прокуратурата за монопол на енергийния пазар от страна на компании, свързвани с Ковачки - след като работодателските организации от години алармират, че "свободният" пазар на ток се доминира от малък кръг играчи. 

 

НАНИКЪДЕ

Таско Ерменков разкритикува работата на Комисията за защита на конкуренцията, която бе сезирана от едрия бизнес за монопола на пазара на електроенергия. Наскоро КЗК отказа да разследва сигнала, според който производители и търговци на електроенергия, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, манипулират пазара. Според КЗК между цитираните от бизнеса фирми не може да се установи свързаност, защото крайните собственици на капитала са различни чужденци. Става въпрос за топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен, Габрово, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Брикел". "От КЗК им дадоха един въпросник с 11 въпроса. Всъщност им казаха: Вие се жалвате, сега свършете и нашата работа, за да докажете, че това, което ни пишете, е истина", допълни той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?