Медия без
политическа реклама

Фризьори и козметици укриват данъци и осигуровки за 32 млн. лв. годишно

24 Авг. 2023
Pixabay

С 10-11% е намалял делът на укритите приходи в сектор "Фризьорство и козметика" през последните 10 години, но щетите за бюджета от неплатени данъци и осигуровки остава висок - около 32 млн. лв. годишно. Това съобщи Катя Цветанова, главен експерт в дирекция „Управление на риска“ в НАП, в специален подкаст за облагането на тези икономически дейности. По думите й около 70% от заетите в този сектор са рискови от данъчна гледна точка.

Големия дял на сивия сектор сред фризьори, козметици, маникюристи, гримьори се дължи на силния ръст на потреблението и разнообразието на тези услуги, както и на повишаването на цените им в последните години. През 2021 г., когато е извършено последното проучване на пазара да разкрасителни процедури по поръчка на НАП, е установено, че обемът му е за над 642 млн. лв. За сравнение подобно проучване през 2013 г. показва обороти от 396 млн. лв. 

В упражняването на тези професии непрестанно се включват нови лица, секторът е сравнително лесно достъпен, тъй като от практикуващите се изисква само завършване на квалификационни курсове. Анализите показват, че голяма част от лицата допускат нарушения поради незнание или небрежност, отчитат от НАП.

От приходната агенция подчертават, че акцентират върху прилагането на методи за доброволното плащане на данъци и осигуровки и едва след това на санкциите. „Изпращаме напомнителни и предупредителни писма“, даде пример експертът и посочи, че същевременно се извършват и контролни действия за установяване на допуснати нарушения и тяхното отстраняване.

Най-голям дял в общия размер на загубите за фиска - 43-44%, са недекларираните осигурителни задължения, тъй като лицата, извършващи дейностите в сферата за красота и здраве като козметици, маникюристи, гримьори, най-често са самоосигуряващи се лица, които трябва да плащат социални и здравни вноски за своя сметка, обясни Цветанова.

Установява се също неплащане на ДДС и на подоходни данъци от физически и юридически търговци. "Често не се отчитат в пълен размер приходите си от продажби като не се издават касови бонове, а те са задължителни и при използване на ваучери, плащане през интернет или при други безкасови постъпления. Само плащания по банков път са освободени от издаване на касови бонове“, напомня данъчният експерт. 

От НАП все пак признават, че хората се объркват и от различните режими на данъчно облагане при практикуването на професии от сектора на разкрасителните процедури - като свободни професии, като занаятчии, еднолични търговци или патентни дейности.

Занаятчиите и свободните професии, които плащат патентен данък в общината, не са длъжни да регистрират продажбите с фискални устройства. В същото време като занаятчии може да се регистрират само фризьорите, защото само тази професия от целия сектор на разкрасителните процедури е включена в Закона за занаятите.

Що се отнася до тези, които упражняват дейност като свободна професия, то те трябва да са самоосигуряващи се по Кодекса на труда.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фризьори, козметици, НАП

Още по темата