Quantcast
Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетата | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетата

Въпреки че ситуацията е кризисна, БАБХ успокои, че взима "адекватни мерки"
343
 Илияна Кирилова
В България има над 450 хил. регистрирани свине. Сериозен проблем обаче идва и от неясния брой на тези, които не са регистрирани и се отглеждат в задните дворове.

Европейската комисия прати в България представители на спешния ветеринарен екип заради разрастването на кризата с африканската чума по свинете у нас. Експертите ще бъдат у нас до 25 юли, за да направят оценка на ситуацията. Въпреки скоростното разпространение на заразата и нарастващия брой на прасетата, които ще бъдат избити, от Българската агенция по храните (БАБХ) уверяват, че са взети адекватни мерки и всичко е под контрол.

Това е в рязък контраст със ситуацията в Русенска област, където областният управител обяви извънредно положение във вторник. Причина за решението е откриването на няколко огнища на заразата на територията на областта. Точно там за първи път бе открито огнище на заболяването в голям промишлен комплекс - в село Николово. В него се отглеждаха 17 хил. животни, които вече няколко дни се умъртвяват и загробват. В близост има още два големи комплекса, които осигуряват една трета от свинското месо в страната.

„Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите.” Това каза началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към БАБХ д-р Александра Митева пред Нова ТВ във вторник. Основният фактор в разпространението са хората - ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони,  хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването, обясни тя. Според нея взривът на заразата също дошъл от хората. „Много бързо се разпространи заболяването, и то пак „благодарение” на хората и тяхното поведение. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища в 5 региона. Това са огнища, основно при нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано отглеждане на свине”, уточни д-р Митева.

По повод на съмненията, че свинете не се умъртвяват по хуманен начин, експертът обясни, че всъщност става въпрос за конкретен метод на умъртвяване с газ и пяна, под формата на сух лед и според европейското законодателство. По думите й евентуално използване на мобилни инсинератори би забавило безвредното унищожаване на труповете на умъртвените животни. В момента обезвреждането става чрез загробване на определени места на дълбочина над 3 метра.

 

БЕЗХАБЕРИЕ

Макар в съседни страни, като Румъния, африканската  чума по свинете да бе установено в стотици огнища, българската агенция по храните започна да взима по-сериозни мерки едва когато заразата прескочи границата и видимо се настани трайно у нас. Вирусът може да бъде пренесен по много начини - от диви свине и контакт на ловци с двор, където има домашни прасета, както и от продукти от свинско месо. През миналата година вече бившият министър на земеделието Румен Порожанов се похвали с изградена телена ограда по границата с Румъния. За нея бяха похарчени над милион лева, а ефектът, както се вижда, е повече от съмнителен.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министър Ангелов: Воювам с вас за вашето здраве

16.01.2021

Обновена

783 6
Десетки са глобени за нелегални партита в два ресторанта в Пловдив

16.01.2021

Обновена

3201 61
Държавата измисли нови стикери - за превоз на храни

Коментари

mi6osp.

Много показателно ЕК не изпрати такъв екип за чумата в Странджа. .

Purple_Haze

Говори се (Диляна Гайтанджиева), че изворът на заразата (африканска чума по свинете) се намира в непосредствена близост до столицата на Грузия - Тбилиси?

https://bgr.news-front.info/2018/01/17/bioterorizm-sekretnite-biolaboratorii-na-pentagona/

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Да види Европейска комисия какви некадърници са Агенцията по храните. Да се дадат на съд затова, че разсипаха бизнеса на много хора. Оставката им е най малкото наказание. Дамян Илиев дето се е скрил като мишка първи трябва да си получи наказанието.

Влез или се регистрирай за да коментираш