Медия без
политическа реклама

Партидата каша за кърмачета с олово е унищожена

Продуктът не е опасен за здравето на бебетата, но в съчетание с вода може да повиши здравния риск, съобщават от БАБХ

01 Юли 2023Обновена
Илияна Кирилова

Партидата на детската каша, в която бе открито олово, е изтеглена изцяло от магазинната мрежа, заяви в събота пред Нова тв министърът на земеделието Кирил Вътев. Той посочи, че са направени всички необходими проби, а концентрацията е в много минимално количество, което не застрашава здравето.

"Задължително е такава партида да бъде унищожена и това е направено. Как точно се е стигнало до този случай, нямам информация. Този резултат обаче е излязъл в две проби. Взети са още шест. Резултатите са известни - наличието на олово е в ниска концентрация”, добави той.
В петък Българската агенция по безопасност на храните установи наднормено съдържание на олово в продукт млечна инстантна каша „Зърнин М“ с партиден номер L 063-11.05.24 и срок на годност до 11.05.2024 г., произведена от предприятие за детски храни „Слънчо“ АД, съобщиха от агенцията. Във връзка с установеното в лабораторния анализ, Центъра за оценка на риска по хранителната верига изготви становище, съгласно което кашата не е опасна за здравето на кърмачетата, но в съчетание с вода и други фактори е възможно да доведе до повишаване на здравния риск. 

На основание становището агенцията предприе мерки за спиране реализацията на продукта и изтеглянето на наличните количества от търговската мрежа. С цел установяване източника на замърсяване са взети допълнителни проби от суровини и готови продукти. Потребителите, закупили млечна инстантна каша „Зърнин М“ с партиден номер L 063-110524 и срок на годност 11.05.2024 г. могат да върнат продукта в търговския обект. Проверките на БАБХ по случая продължават, посочват още от агенцията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БАБХ

Още по темата