Медия без
политическа реклама

БАБХ опроверга слуховете, че зърното от Украйна било опасно

Стотици проби доказват, че няма тежки метали и радиоактивно замърсяване

18 Септ. 2023

След дълги месеци ослушване Българската агенция за безопасност на храните най-сетне реши да даде информация как контролира вноса от Украйна и какви са резултатите. Взети са стотици проби и резултатите опровергават лансираните без никакви доказателства приказки, че житото, царевицата и слънчогледът от Украйна влизали безконтролно в България и били тъпкани с тежки метали и радиоактивни.

"Не е вярно, че няма контрол. От миналата година всички пратки се изпитват по редица показатели, вкл. и за тежки метали. Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. Пробите са отрицателни. Няма отклонения в показателите", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ в ефира на NOVA. Той поясни, че съгласно Европейския регламент зърното от Украйна минава през документален контрол и след като бъде внесено, се взимат проби.

Д-р Галя Викьова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, обясни, че украинският слънчоглед е с много добри показатели  - с 46 до 49 процента масленост, което е над заложеното в българския държавен стандарт. 

"Законодателството в областта на храните, специално за етикетирането, което е единно за целия ЕС, има ясни правила как се обявява произходът. Например, ако в халвата украинският слънчоглед е 35%, на етикета се изписва - "произход "Украйна", обясни д-р Викьова. 

Част от зърнопроизводителите и политици, бранещи интересите на Кремъл, упорито твърдят, че храните, идващи от Украйна, са замърсени и опасни. С тези манипулации те се опитват да оправдаят искането за забрана на вноса. Всъщност Украйна е един от най-големите производители на пшеница и слънчоглед в света и нейните храни се купуват навсякъде - включително и в страни от Западна Европа. 

Режимът на Путин и неговите приятели в България обаче правят всичко възможно да ударят икономиката на Украйна, вкл. и мощния агросектор.  

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БАБХ, контрол на вноса

Още по темата