facebook
twitter

Икономика

Енергийният министър и малките ВЕИ-та пак не се разбраха за цените на тока

352
Илияна Кирилова

Пореден кръг от преговори между енергийния министър Теменужка Петкова и малките ВЕИ-та, строени с европари, проведен в четвъртък, не доведе до решение на казуса с плащанията за произведения от тях ток. Собственици на около 270 соларни централи, изградени с пари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), настояват, че преференциалните им цени са били орязани неправомерно през 2015 г., и оттогава периодично протестират. Те смятат, че са жертва на неправилно прилагане на Закона за енергетиката (ЗЕ), който ощетява тях, но не и по-големи зелени централи, за които разпоредбите също би трябвало да важат. Техните цени обаче така и не са били орязани.

Според министър Петкова обаче грешка в прилагането на спорния параграф 18 от Закона за енергетиката няма. Тя подчерта, че цената за изкупуване на тока от малките ВЕИ е такава, че може да възстанови размера на инвестицията в соларните проекти. А намаляването й гарантирало, че България няма да понесе глоба от ЕК заради двойно финансиране на проектите. "Интересно е защо точно сега, точно в този момент тези производители на енергия от ВЕИ започнаха да изразяват недоволство, да обясняват как ще фалират и да изброяват всички останали последствия като пагубни за тях", заяви Петкова.

Собствениците на малки ВЕИ-та на няколко пъти поискаха оставките на министър Петкова и на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов. От Съюза на европейските производители на зелена енергия дори заплашиха, че ако казусът не бъде решен, ще унищожат фотоволтаична централа и ще блокират пътища. А на брифинг с нанизани примки на шиите си от малките ВЕИ-та обявиха "факти срещу лъжи", свързани с неравноправното прилагане на Закона за енергетиката.

"Оказва се, че законът не се прилага към ползватели на схеми за подпомагане, в които спадат големи ВЕИ производители и едромащабни инсталации. Неоснователно разпоредбите на параграф 18 се прилагат към микро ВЕИ, финансирани по ПРСР. А това е най-малката помощ, която освен това е с цел създаване на работни места за минимални работни заплати от 800 лв., каквито са в сектора на енергетиката", заяви Павлина Трифонова от сдружението.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шест теца ще си разделят 20 млн. лв. заради грешка на КЕВР

22.07.2019

Румяна Гочева

667 1
Българският енергиен холдинг е с ново ръководство

19.07.2019

1142 8
Токът е поскъпнал с 29% за 12 години

16.07.2019

Румяна Гочева

323

Коментари

ginka VEI

Когато държавата е оплескала нещата - започват да си прехвърлят топката от МЕ на КЕВР от тях пък на ДФЗ, нормално никой не иска да си признае грешката! Пред ДФЗ сме представили бизнес план с така наречена преференциална цена, така че не се правете на пет за четири! Вие ни подведохте!

Nikol55

Европа ли трябва да каже защо малките ядат тоягата, а големите смучат пари като обезумели? Не е проблема в Европа, а в нашите управляващи. На Герб май все някой друг им е виновен - Орешарски, Русия, Европа, Луната, Слънцето, Космоса......май народа съвсем го взеха за малоумен.

mick

Големите смучели от народа.. дайте и малките да смучат от народа...

vatkom

малките са толкова малки 0,008% от цялата енергийна мощност, като капка в морето, но създадоха работни места в селски райони.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×