facebook
twitter

Икономика

Енергийният министър и малките ВЕИ-та пак не се разбраха за цените на тока

355
 Илияна Кирилова

Пореден кръг от преговори между енергийния министър Теменужка Петкова и малките ВЕИ-та, строени с европари, проведен в четвъртък, не доведе до решение на казуса с плащанията за произведения от тях ток. Собственици на около 270 соларни централи, изградени с пари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), настояват, че преференциалните им цени са били орязани неправомерно през 2015 г., и оттогава периодично протестират. Те смятат, че са жертва на неправилно прилагане на Закона за енергетиката (ЗЕ), който ощетява тях, но не и по-големи зелени централи, за които разпоредбите също би трябвало да важат. Техните цени обаче така и не са били орязани.

Според министър Петкова обаче грешка в прилагането на спорния параграф 18 от Закона за енергетиката няма. Тя подчерта, че цената за изкупуване на тока от малките ВЕИ е такава, че може да възстанови размера на инвестицията в соларните проекти. А намаляването й гарантирало, че България няма да понесе глоба от ЕК заради двойно финансиране на проектите. "Интересно е защо точно сега, точно в този момент тези производители на енергия от ВЕИ започнаха да изразяват недоволство, да обясняват как ще фалират и да изброяват всички останали последствия като пагубни за тях", заяви Петкова.

Собствениците на малки ВЕИ-та на няколко пъти поискаха оставките на министър Петкова и на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов. От Съюза на европейските производители на зелена енергия дори заплашиха, че ако казусът не бъде решен, ще унищожат фотоволтаична централа и ще блокират пътища. А на брифинг с нанизани примки на шиите си от малките ВЕИ-та обявиха "факти срещу лъжи", свързани с неравноправното прилагане на Закона за енергетиката.

"Оказва се, че законът не се прилага към ползватели на схеми за подпомагане, в които спадат големи ВЕИ производители и едромащабни инсталации. Неоснователно разпоредбите на параграф 18 се прилагат към микро ВЕИ, финансирани по ПРСР. А това е най-малката помощ, която освен това е с цел създаване на работни места за минимални работни заплати от 800 лв., каквито са в сектора на енергетиката", заяви Павлина Трифонова от сдружението.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Единственият кандидат за шеф на КЕВР се отказа от конкурса

06.07.2020

Обновена

4009 15
Отдавна пророкуваният П.М. бе издигнат за шеф на КЕВР

03.07.2020

Обновена

8359 5
КЕВР обяви цените на тока и парното за идните 12 месеца

01.07.2020

Обновена

4239 30

Коментари

ginka VEI

Когато държавата е оплескала нещата - започват да си прехвърлят топката от МЕ на КЕВР от тях пък на ДФЗ, нормално никой не иска да си признае грешката! Пред ДФЗ сме представили бизнес план с така наречена преференциална цена, така че не се правете на пет за четири! Вие ни подведохте!

Nikol55

Европа ли трябва да каже защо малките ядат тоягата, а големите смучат пари като обезумели? Не е проблема в Европа, а в нашите управляващи. На Герб май все някой друг им е виновен - Орешарски, Русия, Европа, Луната, Слънцето, Космоса......май народа съвсем го взеха за малоумен.

mick

Големите смучели от народа.. дайте и малките да смучат от народа...

vatkom

малките са толкова малки 0,008% от цялата енергийна мощност, като капка в морето, но създадоха работни места в селски райони.

Влез или се регистрирай за да коментираш