Медия без
политическа реклама

ЕК позволи Германия да раздаде помощ от 45 млрд. евро на бизнеса

23 Ноем. 2022
БГНЕС/ЕПА

Германия може да предостави финансова помощ на обща стойност около 45 милиарда евро на компаниите, чиято дейност е пострадала заради руската инвазия в Украйна, реши Европейската комисия, цитирана от ДПА, съобщи БТА. 

При изготвянето на решението са проучени конкретно поправките в германските мерки в отговор на войната и негативните последици от нея в Европа.

Фирмите ще могат да получават пари по плана до 31 декември 2023 г. В предишния му вариант се предвиждаше срокът на помощта да бъде до края на тази година. Освен това в осъвременения си вид планът предвижда таванът на помощта, който да може да получава конкретна компания, да бъде 2 милиона евро, а не както преди това 500 000 евро.

Бизнесът по целия свят изпитва трудности заради високите цени на енергията и нарушените вериги на доставки, два проблема, свързани с руската инвазия в Украйна и последвалите санкции срещу Москва. Парите, които ще бъдат на разположение на германските компании, ще могат да бъдат получавани като заеми и безвъзмездни средства (грантове).

 

Ключови думи:

Германия, ЕК, помощ

Още по темата