facebook
twitter

Икономика

Едва тръгнал, влакът Пловдив - Одрин спря

1365
 Илияна Кирилова

Едва няколко дни след като БДЖ пусна за първи път влак по маршрута от Пловдив за Одрин, линията ненадейно спря. Оказва се, че разписанието е недомислено, а интересът - твърде слаб. От държавния превозвач не дадоха официално обяснение, но съобщиха, че се мислят варианти влакът да тръгва от София с цел повече хора да имат удобна възможност за пътуване до Турция. Кога ще бъде пуснат отново - не е ясно. "Туристическият влак ще продължи да пътува, след като се преразгледат и осъществят всички съгласувателни процедури със съответните институции в най-кратък срок", се твърди в съобщението на холдинга.

Линията бе открита на 1 юни. БДЖ съобщи за новия маршрут едва два дни преди пускането му, без рекламна кампания или друга информация. Цената на билета е 28.56 лв. в двете посоки. От Пловдив влакът заминаваше в 08:40 ч. и пристигаше в Одрин в 12:18 ч. В обратно направление влакът тръгваше в 17:00 ч. и трябваше да пристига в Пловдив в 21:15 ч.

Междувременно стана ясно, че фирмата на бизнесмена Миролюб Столарски "Карат С" от следващата седмица пуска автобуси по същия маршрут. Той е концесионер на жп гарата в Пловдив за 35-годишен срок.

Още преди да бъде пуснат новият влак много железничари признаха, че разписанието му е неудобно, а времето за пътуване - 4 часа, е твърде дълго за 200 километра разстояние по жп линия, която на книга поддържа скорости от 160 км/ч. От БДЖ съобщиха още, че тези, които са си купили предварително билети за маршрута от Пловдив до Одрин за предстоящите почивни дни, могат да възстановят сумата си от съответните международни бюра и билетните каси, от които са закупени.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бедствие в БДЖ: блокирани влакове, раздават се храна и одеала

06.02.2020

Обновена

5146 25
Спират за 6 месеца влаковете по подбалканската жп линия

03.02.2020

2770 4
В последните часове на 2019 г. БДЖ обяви най-крупната си поръчка

03.01.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

3180 4

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Оказва се, че разписанието е недомислено, а интересът - твърде слаб. 

 От Пловдив влакът заминаваше в 08:40 ч. и пристигаше в Одрин в 12:18 ч. В обратно направление влакът тръгваше в 17:00 ч. и трябваше да пристига в Пловдив в 21:15 ч.

Е, сега като го пуснат от София, времето за пътуване ще се съкрати значително. 

Интересно е дали някой се е навил да пътува 7 часа, за да може да се разходи в Одрин за 4 часа,  в жегата по пладне. 

Nonameman

Престой поне 8-10 часа в Одрин.

По-малко няма смисъл.

И още нещо - повече пътници - по-дълъг престой на границата.

Контрабандата веднага ще налази тази дестинация.

Augereau

Кой идиот може да си помисли, че влак Пловдив - Одрин може да бъде интересен за хората? Одрин е едно доста грозно градче с една-две хубави джамии и толкоз. По каква причина би се пълнил този влак? Да си купят пловдивчани евтин прах за пране и памперси? Моля ви се. А да се смята, че одринчани ще тръгнат на туризъм в Пловдив, пък е съвсем несериозно. 

tatyana1

Аз пък си спомних, че преди десетина години БДЖ си беше поставило за цел до 2014г да достигне скоростите на пътническия ЖП транспорт от 70-те 80-те години на 20-ти век. Е, не им се получи.  На места достигат скоростите от времето на откриване на първата ЖП линия в България

Влез или се регистрирай за да коментираш

×