Медия без
политическа реклама

ЕЦБ понижи лихвите за първи път от 2019 г.

Банката очаква това да помогне за съживяването на икономиките в еврозоната след две години на стагнация

06 Юни 2024
Управителният съвет на ЕЦБ, воден от председателя Кристин Лагард, пристъпи към намаление на основните си лихви за първи път от 2019 г.
Управителният съвет на ЕЦБ, воден от председателя Кристин Лагард, пристъпи към намаление на основните си лихви за първи път от 2019 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да намали с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента. Това се случва за първи път от 2019 г. Лихвените проценти по рефинансиране, по пределното кредитиране и по депозитите се свиват съответно до 4,25%, 4,50% и 3,75%.

През юли 2022 г. ЕЦБ започна курс на поетапно повишение на лихвите си като мярка за охлаждане на кредитирането, а оттам и намаляване на високата инфлация в еврозоната, която през октомври 2022 г. достигна 10.6%. До септември 2023 г. банката повиши основните си лихви общо с 450 базисни пункта. Оттогава насам инфлацията в еврозоната е спаднала с повече от 2.5 процентни пункта, а перспективата този тренд да продължи е осезаема, посочват от ЕЦБ. За май тази година Евростат отчете инфлация от 2.6% средно за еврозоната.

За това от банката смятат, че е целесъобразно да отслабят рестриктивните си мерки , след като девет месеца лихвените проценти бяха поддържани непроменени.  

Със свалянето на основните лихви ЕЦБ изпревари Федералния резерв и Английската централна банка в разхлабването на паричната политика, като очаква това да помогне за съживяването на икономиката на 20-те страни след две години на стагнация и лека рецесия.

В същото време Управителният съвет на ЕЦБ не се ангажира предварително с конкретна траектория на лихвените проценти. "Управителният съвет ще продължи да следва подход, зависещ от данните и от всяко заседание поотделно, за определяне на подходящото ниво и продължителност на рестрикцията“, се казва в изявление на ЕЦБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕЦБ, основни лихви

Още по темата