Медия без
политическа реклама

ЕЦБ отново повиши лихвите въпреки банковите сътресения

16 Март 2023
Pixabay

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти с половин процентен пункт, както беше заявено  пренебрегвайки хаоса на финансовите пазари и призивите на инвеститорите за отмяна затягането на политиката поне докато обстановката се уталожи.

Очакваше се сривовете на световните пазари след затварянето на две американски банки и проблемите на "Креди Сюис" да провали в последния момент плановете за лихвените повишение.

Така ЕЦБ вдигна лихвата си по депозитите до 3%, най-високото ниво от края на 2008 г. Лихвеният процент за основните операции по рефинансиране се покачва до 3.5%. В същото време централната банка на еврозоната не се ангажира с бъдещи покачвания, както правеше преди.

"Повишеното ниво на несигурност потвърждава колко е важно бъдещите решения на Управителния съвет по паричната политика да се вземат въз основа на данните. Решенията за лихвените проценти ще зависят от оценката на динамиката на основната инфлация и перспективата за нея въз основа на постъпващите икономически и финансови данни", посочи след края на заседанието ЕЦБ.

Относно турбуленциите в банковия сектор през последните дни, ЕЦБ подчерта, че наблюдава внимателно  напрежението на пазарите и има готовност да реагира, както е необходимо, за да запази ценовата и финансовата стабилност в еврозоната. 

Банковият сектор в еврозоната е устойчив и се отличава със силни капиталови и ликвидни позиции, увери ЕЦБ.

Ключови думи:

ЕЦБ, лихви

Още по темата