Quantcast

Медия без
политическа реклама

Е-поръчките стават задължителни за министерствата, София и АЕЦ "Козлодуй"

От Нова година 100 от общо 6000 възложители ще използват електронна платформа за търговете си

11 Ноем. 2019ЮЛИАНА БОНЧЕВА

Правителството пусна график и списък на възложителите, които от Нова година вече ще трябва да използват новата електронна платформа за обществени поръчки. Проектът на МС е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 1 декември. 

Графикът е доста неамбициозен, защото се предвижда на първия етап, т.е. от 1 януари, едва около 100 от общо 6000 възложители да качват заданията си и да приемат оферти чрез е-платформата. В списъка на "пионерите" са звената на централната власт - министерства, агенции, комисии, седем общини, които пускат най-много процедури, начело със София, Пловдив и Варна, и шест държавни предприятия, които традиционно купуват много стоки и услуги - като ЕСО, АЕЦ "Козлодуй" и ДП "Железопътна инфраструктура", ЕСО.

От 1 април и останалите ведомства и предприятия, които работят по ЗОП, ще са длъжни да качват обявите за търговете с документацията по тях, да приемат оферти и да отговарят на въпроси на кандидатите онлайн. Тук влизат БНБ, президентството, обмудсманът, областни управи, болници и т.н. Всички, които искат да се състезават за изпълнители на обществени поръчки, също ще трябва да се регистрират и да използват е-платформата.

Идеята на двата етапа е, че платформата е съвсем нова и първо трябва да се тества с по-малък брой потребители, за да се оправят евентуалните грешки и засечки. Агенцията за обществени поръчки обещава пълно съдействие по нововъведението - чрез обучения, чрез публикуване на указания и наръчници, а също и чрез горещия телефон на своя център за обслужване на клиенти.

 

СЪПРОТИВА

България закъснява драматично с прилагането на евродирективата от 2014 г., която изисква целият процес на обществените поръчки - от пускането на обявата, през оценката на офертите, фактурирането на разходите, разплащанията и последващият контрол - да върви по електронен път. Засега у нас електронно ще е само възлагането, а за дигитализацията на следващите фази тепърва ще се работи. Смисълът на директивата е да смали хартиената бюрокрация и да ограничи максимално субективната намеса на политици и чиновници, прилагайки аксиомата "Компютърът не взима рушвети".

 

КОИ СА ЗАДЪЛЖЕНИТЕ ОТ 1 ЯНУАРИ 

Общини: Столична, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Русе

Държавни предприятия: „Електроенергиен системен оператор“, ТЕЦ „Марица - изток 2“, „Мини Марица - изток“, Национална компания „Жп инфраструктура“, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „АЕЦ Козлодуй“.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?