facebook
twitter

Икономика

Държавата зацикли с тол таксите и платените пътища

Неволите на шофьорите с е-винетките продължават
943
Илияна Кирилова
Регионалният министър Петя Аврамова

Въпреки обещанието на регионалния министър Петя Аврамова, че тарифите и обхватът на платените пътища ще станат ясни до края на 2018 г., това не само че не се случи, но и продължава да се протака. Срокът бе изместен до края на януари, но и той не бе спазен. А в петък парламентът възложи на регионалния министър да сформира Обществен консултативен съвет по въвеждането на системата. Срокът за това е 31 март, а ще трябва време и за заседания и дискусии, което означава, че и таксите, и шосетата, за които ще се събират, още месеци ще тънат в неизвестност.

При това до 14 февруари България трябваше да изпрати проектотарифата за тол таксите за съгласуване в Европейската комисия. Това бе обявил вече бившият началник на Националното тол управление Антон Антонов, който беше отстранен в началото на януари заради хаоса при пускането на електронните винетки. Вече повече от месец ведомството си няма шеф, а Олег Асенов, директор на отдел "Информационно обслужване", временно изпълнява длъжността.

Системата за таксуване на тежките превозни средства за изминати километри трябва да бъде въведена на 16 август. Кои шосета ще обхваща, също остава загадка. Забатачването е особено вредно, защото транспортните фирми по никакъв начин не могат да се подготвят и да съобразят бизнес плановете с реформата. И докато тарифата и обхватът остават в зоната на здрача, държавата от миналата година се хвали, че ще събира по 1 млрд. лева годишно, когато електронната система за таксуване на трафика заработи с пълната си мощ.

 

НЕВОЛИ

Междувременно проблемите на шофьорите с е-винетките продължават. Най-честите оплаквания са, че ако човек обърка регистрационния номер на автомобила си при плащане на пътната такса, системата не позволява корекция и единственият вариант е да се плати за нова винетка. За такъв случай разказа Нова тв. Жител на село Свежен платил е-таксата в бензиностанция, но впоследствие открил, че служителката на касата е въвела неправилно номера на колата. Нищо не може да се направи, човекът трябва да повтори плащането, обясни Георги Балабанов, представител на тол администрацията. Това е доста странно, при положение че дори НАП разрешава корекция, ако сме сбъркали нещо с данъците. Освен за правилното въвеждане на номера на колата хората трябва да внимават и за друго усложнение. Ако човек купи кола с платена винетка и смени регистрационния номер на МПС-то, ще трябва да премине през специална процедура. При смяната на регистрацията е необходимо да се подаде и заявление за прехвърляне на винетката от стария на новия номер. От тол агенцията обясниха, че чиновниците, които се занимават с тази бюрокрация, били "затрупани от работа", но всеки, подал необходимите документи, ще бъде обслужен.

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Аврамова: Тол системата ще тръгне, когато тръгне

12.07.2019

Алиса Иванова

2459 9
Графикът за тол системата се провали напълно

11.07.2019

Алиса Иванова

995 1
Парламентът "узакони" забавянето на тол системата

10.07.2019

585 3

Коментари

торбаЛан

Най-честите оплаквания са, че ако човек обърка регистрационния номер на автомобила си при плащане на пътната такса, системата не позволява корекция и единственият вариант е да се плати за нова винетка. 

Колкото и да не се вярва на отбора на многознаещите, това е така навсякъде, където са въведени електронни винетки. Затова винаго те приканват да си провериш номера на колата и да се разпишеш, че си съгласен. След това промяната е възможна само със закупуване на нова винетка.

Sir Mano

Ама абсолютно не вярвам!

Наблюдател 1

Това не е аргумент.

Анонимен3

зацикли с тол таксите и платените пътища

И кво ви притеснява тва?

Искате да стане колкото може по-бързо, защото сте българи?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×