facebook
twitter

Икономика

Държавата ще "укротява" високите цени на борсата със скъп ток

Разговори за обединение на регионалните енергийни пазари тепърва предстоят
514
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Малко над два часа продължи срещата за скъпия борсов ток вчера. На снимката (от ляво на дясно) - председателят на КЕВР Иван Иванов, енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на БЕХ Петьо Иванов.

Спорни мерки за стабилизиране на цените на енергийната борса обявиха вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. След серия от оплаквания, писма и призиви от страна на бизнеса институциите най-накрая организираха среща, на която да обсъдят въпроса. Проблем обаче нямало. "На борсата всичко е наред, всичко е спокойно", заяви Петкова.

Първата от набелязаните мерки предвижда пускане на по-големи количества ток от страна на тримата най-големи играчи на свободния пазар - АЕЦ "Козлодуй", "Марица-изток 2" и НЕК, с идеята, че така цените ще се стабилизират. В момента за сегмента "ден напред" трите дружества осигуряват по 690 мегавата на час, а след 19 януари количеството ще бъде увеличено с над 700 мегавата. Именно заради това, че трите дружества осигуряват най-големи количества електроенергия на борсата, работодателите заговориха за спекула и държавен монопол. През декември например разликите при покупка на ток в сегмента "ден напред" бяха от порядъка на 350% спрямо цените през август.

Вчера обаче се разбра, че НЕК едва ли ще успее да участва със съществени количества заради ангажиментите си към регулирания пазар. С по-големи количества ще се включат Първа атомна и най-вече ТЕЦ "Марица-изток 2". Държавната ТЕЦ обаче вероятно ще предложи по-скъп ток, което не е ясно как ще помогне за нормализирането на цените. Централата продължава да трупа загуби заради покупката на все по-скъпи въглеродни емисии и не е в състояние да продължи работата си без някаква форма на държавна помощ. Тепърва обаче ще се уточнява кое предприятие с колко нов ток ще участва на борсата. Трябва да осигурим допълнителните количества, а каква ще бъде цената, е въпрос на търсене и предлагане, се разбра от думите на шефа на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.

Министър Петкова допълни, че централата работи на пълна мощност, но с една особеност - големите разходи за емисии. "Това са разходи, които до голяма степен формират цената", изтъкна тя. А тенденцията била тези разходи да растат. По нейните думи осигуряването на допълнителни количества за пазара "ден напред" ще повиши ликвидността и ще гарантира по-голяма предсказуемост при борсовата търговия.

Като втора мярка за стабилизиране на пазара бе обсъдена възможността да бъдат създадени нови стандартизирани продукти за търговия на борсата. Третата мярка е свързана с партньорството на нашата борса с тези от съседните държави. По данни на шефа на енергийната борса Константин Константинов най-напреднали са разговорите за обединение с македонската и румънската борса.

В същото време тези дни държавата предложи още по-абсурдни мерки за справяне с високите цени на свободния пазар на ток. Заради притесненията на бизнеса и синдикатите от министерството и регулатора от днес започват съвместни проверки на електромерите. Проверките ще бъдат на случаен принцип, а идеята е да се провери дали уредите отчитат реално потребената енергия. Инспекцията ще продължи до края на месеца и започва с абонатите на "Енерго-Про", следвани от тези на ЕВН и ЧЕЗ. Така и не се разбра каква е връзката между изправността на електромерите и борсовите цени на тока. Освен това ще се проверява и как ЕРП-тата изпълняват лицензионните си договори.

 

ПРОТЕСТ

Около 200 представители на фирми, получили предупреждения от енергийния си доставчик за предстоящо значително поскъпване на тока заради увеличаване на цената на енергийната борса, протестираха вчера в Пловдив. Собствениците на фирми и хората, които работят в предприятията, се събраха пред централата на ЕВН, за да кажат, че 37-процентното увеличение на цената на тока на борсата е възмутително, предаде БНР. Борсовите цени обаче не се определят от ЕРП-то, а от борсата.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КЕВР ще проверява НЕК и ЕСО

15.02.2019

192 3
Фонд "Сигурност" ще компенсира ВЕИ-та със 122 милиона лева

11.02.2019

Румяна Гочева

782 2
Цените на енергийната борса ще вървят надолу

04.02.2019

Румяна Гочева

799

Коментари

mick

Мдаа само в България където има борса.. цените вместо да намаляват се вдигат..

 

Конкуренцията вместо да намалява цените - ги увеличава многократно. Красота. И това важи навсякъде. Просто защото производителите  са малко, а прекупвачите безброй.

Paco Pacov

Русйа енергеъика, няма какъв да е друг резултата. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш