Медия без
политическа реклама

Държавата ще покрие част от данъка на таксиметровите шофьори

22 Окт. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Държавата ще подкрепи таксиметровите шофьори в коронакризата, като поеме част от данъка, който те плащат към общините. Това е обещал транспортният министър Росен Желязков на среща в сряда с представители на таксиметровия бранш.

Прилагането на мярката ще се осъществи съвместно с общините, отговорни за определяне на алтернативния данък, който се заплаща от таксиметровите превозвачи. Съгласно Закона за местните данъци и такси данъкът върху таксиметровия превоз на пътници е в границите от 300 до 1000 лева, като конкретният размер за съответната година се определя от общинските съвети, до 31 октомври на текущата година.

За Столична община общинският съвет е определил данъка за 2020 г. да е 850 лева.

"При този случай, по предвидения механизъм за подпомагане, разликата между 300 и 850 лева, тоест 550 лева, ще бъде поета от държавния бюджет, чрез допълване на бюджета на общината", поясни министърът.

„Очаквам общинските съвети, в партньорство с държавата, да инициират максимално бързо реализирането на мярката, за подпомагане на таксиметровите превозвачи", заяви министър Росен Желязков.

 

Още по темата