Медия без
политическа реклама

Чехия обмисля повишение на ДДС, за да свие дефицита

11 Апр. 2023

Чешкият финансов министър Збинек Станюра планира преразглеждане на нивата на данъка върху добавената стойност (ДДС), при което ще се повиши облагането на някои стоки като водата, бирата, отоплението и хотелските услуги. Целта е странта да намали бюджетния си дефицит, съобщи чешката държавната телевизия, цитирана от БТА.

Това ще е най-мащабната данъчна реформа от осем години, ако се реализира. Предвижда се уеднаквяване на двете ниски ставки на ДДС от 10 и 15% до една обща ставка от 14%. Високата ставка от 21% се запазва.

От данъчната промяна властите в Прага се надяват да съберат в хазната допълнително 24 милиарда крони (1,12 милиарда долара) през 2024 г., се посочва в доклад, публикуван снощи и включващ коментари на финансовия министър. 

Премиерът Петр Фиала обяви днес, че публикуваните в медиите планове не са окончателни. "Аз лично ще обявя окончателните предложения по темата за намаляване на бюджетния дефицит", заяви Фиала като увери, че ще подложи темата на политически и експертни дебати. "Нашата коалиция иска да намери потенциални икономии преди всичко от страна на държавата и едва след това от джобовете на хората", обясни чешкият премиер.

Съгласно промените, които предстои да бъдат дискутирани от петпартийното дясноцентристко коалиционно правителство, услуги като временното туристическо настаняване, водоподаването, спортните и културни дейности, които в момента се облагат с по-ниски данъци, ще имат ДДС в размер на 21%.

Правителството търси около 70 милиарда крони под формата на бюджетни съкращения или увеличения на косвените данъци, за да намали дефицита през следващата година. За тази година страната заложи дефицит от 295 милиарда крони, докато инфлацията надхвърля 16% на годишна основа.

Дефицитът на централния държавен бюджет на Чехия трябва да намалее с 65 милиарда крони през 2023 г., въпреки че общият фискален дефицит се очаква да нарасне до 4,2% от БВП, оставайки над заложените от Европейския съюз ограничения, сочат заложените от финансовото министерство бюджетни параметри.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?