Медия без
политическа реклама

Цените на жилищата са достигнали тавана след годишен ръст от 6%

Българите вече са основните купувачи на ваканционни имоти у нас

Илияна Кирилова

През третото тримесечие на годината предлагането на жилища в столицата започва да изпреварва търсенето, което вероятно, поне засега, ще сложи край на ръста на цените, след като през първите шест месеца поскъпването бе с 6.5% на годишна база. Наред с това и наемите в София отбелязаха значителен ръст от над 10%. Парадоксално, но в някои от крайните квартали на столицата офертните цени се доближават до тези в централните райони. Надценените оферти обаче са проблем на вторичния пазар. Това сочи анализ за цените на жилищата на имотната агенция "Арко". 

Лихвите по ипотечните кредити са на исторически ниски нива, което продължава да прави банковото финансиране по-достъпно. В резултат делът на сделките с ипотечен кредит остава стабилен - над 60% от всички, показват данните на Агенцията по вписванията. Броят на запитванията за покупка на имот за собствено ползване вече надминава запитванията за покупка с цел инвестиция. По-значителен интерес има и от българи, живеещи в чужбина, които проявяват интерес за закупуване на жилище в България.

Двустайните апартаменти остават приоритет за купувачите, а и за наемателите. По данни на имотната компания през третото тримесечие на 2019 г. най-засилено е търсенето на двустайни апартаменти, ново строителство, в диапазона между 60 и 80 хиляди евро. Все по-често брокерите отчитат интерес към жилища в по-напреднал етап на строителство. Наскоро обаче строителни предприемачи заявиха, че има сериозен ръст и на клиентите, които купуват чрез предварителни резервации - дори още преди да се видели проекта за жилището. Традиционно тристайните жилища със средна цена между 90 и 150 хиляди евро следват в класацията на предпочитанията. Най-слабо търсени са едностайните и многостайните жилища.

Най-атрактивни за купувачите остават южните квартали. Значително търсене има и в "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-19", "Лозенец", "Център", "Младост 1 и 2". "Люлин" привлича с по-ниски цени на жилищата, което обяснява интереса към някои части на квартала. 

Пазарът на луксозните имоти също се раздвижва през първата половина на годината. Традиционно купувачите на подобни имоти се ориентират към централните райони на столицата, като най-предпочитан е "Лозенец". Луксозни жилища във високия сегмент има и в "Манастирски ливади" и "Кръстова вада". Купувачите на подобни жилища са изключително взискателни към високото качество на средата около имота и поддръжката на общите пространства, отчитат от "Арко".

ВАКАНЦИОННИ ИМОТИ

Динамичен е и пазарът на ваканционните имоти. Купувачите финансират покупките си основно със собствени средства, като сред тях преобладават българите. Засилва се интересът и от страна на руснаци, които традиционно са активни на имотния пазар по нашето Черноморие. Най-предпочитани са двустайните апартаменти в диапазона между 30 - 45 хиляди евро и студията между 15 - 20 хиляди евро. По-слабо е търсенето на тристайни апартаменти, като там цените са между 50 и 70 хиляди евро. Най-желаните места за покупка на жилища по Черноморието са Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол и Лозенец.

 

НАЕМИ

По традиция краят на лятото и началото на есента е времето, в което се търсят най-много жилища под наем. Това се усеща най-вече в столицата, където наемите са скочили с 10-12% на годишна база, сочат данните на имотните агенции. Освен новопристигащите студенти столицата привлича все повече хора, търсещи по-високоплатена работа. В популярните софийски квартали като центъра, "Лозенец", "Витоша", "Гео Милев", "Манастирски ливади" наемите също надхвърлят 1000 лв. за тристаен апартамент. В центъра например двустайните апартаменти са средно около 810 лв., а тристайните - 1200 лв. По-евтина квартира може да се намери в някои квартали като "Люлин", където има оферти и до 500 лв. В София най-търсени и желани за наем са двустайните апартаменти, отчитат от "Арко". Квартали като "Младост" и тези с утвърдени бизнес центрове, големи бизнес сгради, както и с университети наоколо очертават два типа наематели - студенти и хора, работещи в близост. Предвид сезона най-много запитвания за наем на жилище има от студенти. По данни на агенцията средните цени в Студентския град са около 560 лв. за двустаен и 740 лв. за тристаен апартамент. Бъдещите наематели търсят обзаведени имоти, в които могат да се настанят веднага. Обзавеждането трябва да е ново и поддържано. От значение е етажа, като първият и последният не са за предпочитане. От голямо значение е добрата комуникация с линии на градския транспорт и метрото.

Още по темата