facebook
twitter

Икономика

"Български пощи" вдигат цените си от 1 ноември

Повишението на някои от услугите достига до 20%
733
Илияна Кирилова
Няма промяна в най-масово използваните услуги на пощите, уверяват от дружеството. Точно как се променят цените, може да се види на сайта на "Български пощи" - bgpost.bg.

"Български пощи" вдигат с до 20% цените на някои от услугите си от петък, 1 ноември. Промяната обхваща цените на кореспондентските пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство" за страната. Това е услугата, според която пратките се доставят по възможно най-бързия начин. Увеличение ще има и за кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство" за чужбина, както и допълнителната универсална пощенска услуга "препоръка" отново за чужбина. Това съобщиха от "Български пощи" за в. "Сега".

Основание за увеличението на цените на международните пратки е промяна в стойностите за доставка на международни писмовни пратки (крайни такси) на чуждите пощенски администрации. Има увеличение на разходите за материали, разходите за амортизации и тези за възнаграждения. Минималната работна заплата през 2019 г. е увеличена от 510 лв. на 560 лв., мотивират се от "Български пощи".

Оттам изтъкват, че няма промяна в цените на най-масово използваните услуги като непрепоръчана кореспондентска пратка "без предимство" до 50 грама, изпращане на пощенска картичка "без предимство" и препоръчаните писмовни пратки "с предимство" над 1 кг за чужбина. Същите остават цените и за вътрешните и международните колетни пратки, цената на услугата "препоръка" за страната и др.

Средното изменение при международните пратки - писма, малки пакети и печатни произведения "без предимство", е около 15%, като цените при пратките над 1 кг остават без промяна. За препоръчаните обемни пратки за чужбина, които са пратки "с предимство", изменението на цената е между 7 и 20%. Променя се цената на допълнителната услуга "препоръка" от 4 лв. на 4.90 лв., показват новите тарифи на "Български пощи".

В страната средното повишение при писмата, малките пакети и печатните произведения "без предимство" e 6.9%. Увеличават се цените на писмовните пратки "с предимство" в различните формати, като нарастването е с 15%. Новите тарифи са съгласувани с Комисията за регулиране на съобщенията, уверяват от дружеството.

Информацията за новите цени идва дни след като според решение на Министерския съвет на пощите бе разпоредено да поемат и разпространението на печатните издания - дейност, която досега те извършваха само за абонамент.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тол таксите щели да оскъпят млякото и хляба само с 2 ст.

02.12.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

115
"Български пощи" продължават да трупат загуби

18.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

376 2
Премиерът нареди на "Български пощи" да спасят свободата на словото

Коментари

Генчо Бончев

Разбира се, увеличават цените на услуги, които се оказаха най-често използвани. Когато има обмен на пратки между майката, която е заминала да бере ягоди в Испания и синът й, който е останал тук и го гледа бабата.

Не са хубави тия работи, не са, дано фалирате и вие и БДЖ, не сте българи вие, не сте.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×