facebook
twitter

Икономика

България е усвоила едва 12% от европарите за регионален туризъм

Страната ни е получила 24.6 млн. лв. от общо почти 200 млн. лв. за развитие на атракциите
446
Снимка: БГНЕС
Така изглеждаше българският щанд на последното туристическо изложение в Германия. На форума страната ни се рекламира като целогодишна дестинация.

На фона на спада на ранните записвания за море от страна на чуждите туристи България е успяла да усвои едва 24.6 млн. лв., или около 12% от предвидените около 200 млн. лв. за развитие на регионалния туризъм.

Това показва справка на в. "Сега" в данните за изпълнение на програма "Региони в растеж". По нея са предвидени общо 3 млрд. лв., като към момента усвоените средства са около 44%. Самата програма е разделена на подмерки и една от тях е свързана именно с развитие на атракциите. Към момента обаче - видно от данните, държавата не бърза да усвоява тези ресурси.

Междувременно туристическият бранш продължава да се оплаква, че държавата не прави достатъчно и не се рекламира атрактивно и агресивно - както прави Турция например.

"Не говорим за пари за реклама на частните хотели, ресторанти и туристически атракции, а за реклама на България в българските и международни медии", коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова. "Всички наши колеги са направили максимума. Имаме сравнително спокоен геополитически район, в който се намираме, а в същото време нашите преки конкуренти – Гърция, Турция, Мароко, Тунис, Египет, Черна гора, Хърватия, Сърбия, Северна Македония провеждат мащабни, професионални и впечатляващи реклами", заяви тя пред Нова тв. И предложи рекламата на туризма да бъде "обвързан с това, което генерираме в националната икономика". "Бюджетът за реклама, с който Министерството на туризма да работи, да бъде 1% от приходите, които по неофициални данни за 2018 г. са над 8 милиарда лева", заяви Карастоянова.

Ресорният министър Николина Ангелкова досега не е коментирала въпроса по същество, но от изказванията й личи, че не намира проблема за толкова сериозен. Преди десетина дни Ангелкова за пореден път изтъкна, че чуждестранните туристически посещения през м.г. за първи път са минали границата от 9 млн. и са достигнали над 9.2 милиона. "Приходите надхвърлиха общо 8.4 млрд. лв.", отчете тя.

 

НАКЪДЕ

Дали и през 2019 г. радващият ръст на чуждестранни туристи ще  продължи, предстои да се разбере. Вече има съмнения -  през април туроператорите отчетоха сериозен спад на записванията от Русия и Германия. Причината - фалит на две чартърни компании, които редовно обслужвали линиите, свързващи двете страни с Българското Черноморие.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ток, вода и някои храни поскъпнаха през септември

15.10.2019

Алиса Иванова

225
88% от европарите за регионален туризъм стоят неизползвани

14.10.2019

Румяна Гочева

289 1
Николина Ангелкова: На пазара има сериозно разместване

12.10.2019

1650 12

Коментари

Domi

В Слънчев бряг всички големи хотели се държат от мутри ако някой си мисли че нещо се променило от 90 год. жестоко се лъже..финансовите потоци са в същите хора. НАП не извършва проверка в тези хотели, не се декларират доходи..а робите нека работят...а зад мутрите.. а политици...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×