Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" се готви да свали с 30% цената за октомври

В понижението е калкулирано пускането на интерконектора с Гърция

09 Септ. 2022Обновена
БГНЕС
IGB най-после ще ни даде възможност да получаваме много по-големи количества евтин азерски газ.

Държавният монополист и обществен доставчик "Булгаргаз" ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лв./МВч. Тази цена е с близо 30% по-ниска спрямо предходния месец септември. Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас.

Две са основните причини за поисканото намаление на цената от "Булгаргаз" и първата са усилията на служебното правителство да включи в експлоатация интерконектора с Гърция от 1 октомври, коментира пред Нова тв Деница Златева, изп. директор на компанията. Имаме потвърждение, че от тази дата по тръбата ще бъдат получени от азерска страна целите количества газ при договорената цена и това е отразено в разчетите ни за октомври, каза още тя.

Втората причина за чувствителното падане на цената на синьото гориво за следващия месец по думите й са стартиралите процедури за провеждане търгове на "Булгаргаз" за купуване на газ със съществени отстъпки на борсите.

Въпросната много по-ниска поискана цена за следващия месец показва, че не е бил толкова скъп метанът от танкерите с втечнен природен газ договорени от кабинета Кирил Петков. Да припомним, че България щеше да има възможност да получи още 6 кораба, които бяха част от сделката между САЩ и Евросъюза. Временното правителство на Гълъб Донев обаче остави само един, а останалите ги отказа, оправдавайки с някаква митична липса или космическа цена на слотове за разтоварване в LNG терминалите. Цели 3 такива съоръжения има в съседна Турция. Още един - на остров Ревитуса има край Атина, като неговият капацитет наскоро бе увеличен с 50%.

 

Още по темата