Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" предлага с 45% по-евтин газ за ноември

Битовите потребители няма да купуват ток на свободния пазар преди края на 2025 г., увери шефът на КЕВР

28 Окт. 2022

"Булгаргаз" предложи пред енергийния регулатор с 45% по-ниска цена на природния газ за ноември. Днес в КЕВР бе обсъдено ценовото предложение на националния доставчик, като окончателното решение ще бъде взето от КЕВР на 1 ноември.

Предложената пред регулатора цена е 130 лв. за мегаватчас, при 233 лв. през октомври. Поевтиняването е заради намалените цени на международните борси и стартът на интерконектора с Гърция, по който страната ни получава пълните договорени количества азерски газ, посочи шефът на "Булгаргаз" Деница Златева. Газохранилището в Чирен е запълнено към 88%, като към 1 ноември се очаква то да бъде запълнено до 90% от обема си, посочи още тя.

Шефът на КЕВР Иван Иванов коментира, че заради поевтиняването на синьото гориво няма да се наложи повишаване на цените на парното и топлата вода от началото на следващата година. 

Няма вероятност битовите потребители да започнат да купуват ток на свободния пазара преди края на 2025 г., увери още председателят на КЕВР. Темата бе повдигната наскоро от различни политици, които внушаваха, че и домакинствата ще трябва да купуват ток по пазарни цени от началото на 2023 г. заради ангажимент, поет в Плана за възстановяване и устойчивост.

"България е декларирала пред ЕК, че битовите потребители ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Всякакви опити предварително това да се случи, считам за неудачни особено при сегашната ситуация на сериозно повишение на цената на електроенергия. И това е становището на КЕВР, което ще бъде отстоявано", увери Иванов.

Той допусна, че този срок може да бъде ревизиран, както и други ангажименти като например НЕК да излезе от ролята на обществен доставчик.

Според Иванов има добри перспективите и за намаляване на цената на тока за бизнеса. Причината е, че газовите централи в Европа, които произвеждат електроенергия и бяха спрени заради скъпия газ, отново влизат в действие. Това се очаква да увеличи предлаганите на пазара количества и да свали цената. Шефът на КЕВР посочи, че тази цена на българската енергийна борса вече твърдо върви надолу - вчера в сегмента "Ден напред" е била 300 лв. за мегаватчас.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата