facebook
twitter

Икономика

Бизнесът поиска реформа в енергетиката и оставки в НЕК

Работодателите призоваха прокуратурата и КЕВР да проверят НЕК и ЕРП-тата
919
 Илияна Кирилова
В годината, чийто акцент явно ще са високите цени на борсата, ротационен председател на Асоциацията на работодателите е търговско-промишлената палата. На снимката са шефът й Цветан Симеонов (вдясно) и председателят на БСК Радосвет Радев.

Бизнесът започна да губи търпение заради скъпия ток на борсата и вече директно настоява за оставки и реформи в Националната електрическа компания (НЕК). Причина за това са поредните ценови рекорди на борсата, отбелязани след Гергьовден при продажби в сегмента "ден напред". Отделно от това работодателите настояват прокуратурата и енергийният регулатор да проверят НЕК и трите ЕРП-та, за да се изяснят причините, довели до скоростното изчерпване на квотно предвидения ток за регулирания пазар.

За 7 май предлагането на ток на борсата е за 13 477 МВтч при цена от 79.41 лв. за МВтч. Ден по-късно - на 8 май, предлагането от НЕК е само за 4309 МВтч, което формира цена от 164.60 лв. На 9 май количествата също са скромни, а цената е над 130 лв. за мегаватчас. И не само това - ценовият пик продължава и дори в последните два дни борсовият ток у нас е бил най-скъп в целия ЕС, изтъкват от бизнеса.

"Какво наложи свиването на предлагането на енергия от страна на НЕК над три пъти? Защо НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни?", питат работодателите в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев и ресорния министър Теменужка Петкова.

Те изтъкват, че НЕК демонстрира неадекватно поведение, "което е системно и очевидно няма да се промени без смяна на ръководството". Работодателите настояват за реформа в електрическата компания - да се разделят дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с ток. Целта е така да се избегнат манипулации. Работодателите заговориха за спекула на пазара на ток още в края на 2018 г., когато започнаха колебанията на независимата борса, която всъщност се доминира от три държавни предприятия - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2".

Любопитен детайл е, че Първа атомна продава 16% от произведения ток на регулиран пазар, а 84% - на свободен. В резултат приходите от регулирания пазар през 2018 г. спадат с над 32%, докато при продажбата на ток през борсата е отчетено повишение на приходите с над 15 на сто. Тоест до голяма степен доброто представяне на АЕЦ „Козлодуй“ всъщност се дължи на продажбата на свободно договорени цени.

За подобен монопол призна и шефът на енергийния регулатор Иван Иванов, който неотдавна разкритикува ликвидността на енергийната борса. В края на януари той изтъкна, че цели 81% от продавания ток на борсата в края на декември са дошли от дружества под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и това до голяма степен е определило цените.

От началото на януари на пазара излязоха и част от ВЕИ фирмите, което доведе до постепенно укротяване на цените, но в отделни дни отново се стигаше до рязък скок. Затова и работодателите настояват за реална конкуренция между отделните производители. Нужно е и преструктуриране на държавната енергетика, пазарна интеграция със съседните страни във всички пазарни сегменти при продажбата на ток и др.

 

ПОТЪВАНЕ

Държавният монополист НЕК регистрира отрицателен резултат от 72.7 млн. лв. на фона на плюс от 72.8 млн. лв. година по-рано, показа отчетът на дружеството за първото тримесечие на тази година. Задълженията към партньорите й са над 4 млрд. лв., което ясно показва, че шефът й Петър Илиев не успява да се справи с кризата в компанията, макар да е там вече пета година.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Търговци на ток се притесниха от бързия преход към свободен пазар

23.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

809
Максималният осигурителен доход ще се вдига всяка година

17.06.2020

Обновена

3210 3
Бизнес, синдикати и правителство ще ускоряват икономическото развитие

16.06.2020

147 3

Коментари

toshko1

  Е нали беше зор за борса и "невидимата ръка". Нека сега т.н. работодатели да видят как стрижат обикновените хора от десетилетия. 

rorik

А аз от къде ще купувам ток?

Какво значи умен електромер?

Всеки ден ще поглеждам борсата ли? 

 

Защо бизнеса иска реформа в НЕК. Нали има борса да купуват от там.  

kaily
снимка на kaily

А токът не е ли скъп заради зелената съставка, от която пак тоя бизнес печели 36 часа в денонощието всяко денонощие?

19namo

Всеки да си носи тока, таковата- кръста.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×