Медия без
политическа реклама

Бизнесът иска спешно да се одобрят компенсации за тока до декември

Догодина и частните производители на електроенергия да правят отчисления от печалбите си, предлагат работодателските организации

09 Септ. 2022
Илияна Кирилова

Служебният кабинет спешно да приеме постановление, с което да продължи компенсациите за високите цени на тока през месеците октомври, ноември и декември, настояват в писмо до премиера Гълъб Донев четирите работодателските организации у нас. В момента получаването на компенсации от небитовите потребители на ток, покриващи изцяло над 250 лв. за мегаватчас, е регламентирано до края на септември.

Бизнесът предупреждава, че забавянето на подобно решение ще доведе до тежка ликвидна криза за огромна част от небитовите потребители на ел.енергия, което ще доведе до спиране на производства и съкращаване на работни места. Българският бизнес не е в състояние да понесе пореден ценови удар, посочват работодателските организации и напомнят че той ще засегне също така болниците, училищата, детските градини, музеите, театрите, общинските администрации.

По повод критиките, че бизнесът получава твърде големи компенсации за тока, независимо, че някои фирми нямат нужда от подпомагане и печелят доста добре въпреки кризите, работодателските организации подчертават: "Компенсациите не са „помощи“, а връщане на надвзетото от предприятията, в резултат от изкривения енергиен пазар".

Работодателските организации настояват също така в проекта на държавен бюджет за 2023 г., който ще подготви служебния кабинет за следващото редовно управление на страната, да се предвиди продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на ток. Нещо повече, работодателските организации искат отчисления от нарасналите си печалби да правят не само държавните производители на електроенергия - основно АЕЦ Козлодуй, но и частните производители на ток. 

На последното си заседание в сряда служебният кабинет одобри решение Българският енергиен холдинг (БЕХ) да внесе 970 млн. лв. към Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Парите са за изплащане на компенсации за месеците юли, август и септември, като те ще бъдат събрани от дъщерните дружества на БЕХ - т.е. от държавните производители на електрическа енергия.

Още по темата