facebook
twitter

Икономика

Безумните цени на тока стигнаха до прокуратурата

752
 Илияна Кирилова

Бизнесът реши да сезира прокуратурата за полуделите цени на уж свободния пазар на електрическа енергия. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до главния прокурор заради недостига на ток на енергийната борса, който доведе до пореден абсурден български рекорд - най-висока цена в цяла Европа. На 3 юли 1 мегаватчас базова мощност на платформата "Ден напред" се е търгувала средно за 195.40 лв., а в определени часове - за космическите  270.04 лв./ MWh, твърдят работодателите, като посочват, че тази цена е била над двойно по-висока от средната за ЕС, над три пъти по-висока от цената на електроенергията в Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84% над цената у нас за предния ден (2 юли).

Авторите на сигнала обвиняват шефовете на държавните предприятия БЕХ и ТЕЦ "Марица-изток 2", както и министъра на икономиката в "бездействие и неупражняване на задължения".  В критичния ден 3 юли например, когато търсенето е било голямо, държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" е бил необяснимо пасивен продавач на ток и вяло е участвал в търговията, въпреки че би могъл да спечели доста от високите цени. Това не е единичен случай, а продължаващо поведение, пишат до прокуратурата работодателите. Те припомнят, че тецът е дружество на ръба на фалита и че е странно да бяга от големи печалби. Според утвърдените от КЕВР разчети държавната централа излиза на печалба при цена 135.30 лв., се казва в сигнала.

Бизнесът от месеци алармира, че е ненормално на енергийната борса да има дефицит, изгоден за шепа търговци на ток, а държавата да не реагира, за да успокои пазара, чрез своите предприятия  производители, които са и основни продавачи на борсата. И тъй като "жегата" продължава, сега сезира държавното обвинение. 

Все още няма коментари

Още

Измамници канят по мейла изрядни абонати на ЕВН да си платят тока

10.08.2020

630
Цената на доматите се е увеличила с близо 15% за седмица

02.08.2020

766 8
Буря остави без ток села около Ловеч

19.07.2020

477

Влез или се регистрирай за да коментираш