Медия без
политическа реклама

ББР си хареса двама нови директори след конкурс

11 Яну. 2023
Илияна Кирилова

Банкерът Илия Караниколов и експертът по дялови инвестиции Иван Церовски влизат в ръководството на Българската банка за развитие, съобщиха от институцията. Двамата ще станат членове на Управителния съвет след избора им от Надзорния съвет на банката. Съгласно изискванията документите на двамата вече са внесени за предварително одобрение от Българската народна банка.

"Това е първият напълно прозрачно организиран процес по назначаване на членове на ръководството на кредитната институция, в който кандидатите са публично обявени от Надзорния съвет на банката преди официалния им избор", подчертават от ББР.

Така изпълнителните директори на държавната банка стават петима. В Управителния съвет вече са Марияна Петкова - председател, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев, назначени по времето на правителството на четворната коалиция.

Министърът на иновациите и на растежа Александър Пулев неколкократно изяви неодобрение от работата на заварения управителен съвет и дори обяви, че им пише "слаб 2" за бавните темпове, с които се дават кредити. На новите директори Пулев явно ще разчита да увеличат темповете за кредитиране. Министърът на иновациите обяви също, че обмисля да сезира прокуратурата и ще поиска Агенцията за държавна финансова инспекция да провери ББР заради платени 1 милион лева за консултантски услуги.

Министър Пулев вече освободи двама от членовете на Надзорния съвет и назначи нови хора на тяхно място - Росен Карадимов и Деляна Иванова. В надзора мястото си запази единствено Стамен Янев.

Илия Караниколов има над 20-годишен банков и финансов опит и познава добре ББР, тъй като е бил член на УС и изпълнителен директор в периода 2011-2013 г. От 2007 до 2011 г. е бил част от екипа на Юробанк България (Пощенска банка). От 2016 до 2017 г. е бил част от ръководството на Фонда на фондовете, където е заемал позицията зам.-председател на УС и изпълнителен директор, а през 2021 г. е бил и председател на Надзорния съвет на фонда. От 2019 г. е началник на управление „Финансови инструменти“ в ББР.

Иван Церовски е с 18-годишен опит в сферата на банковото дело и дяловите инвестиции. Професионалният му път минава през германските финансови институции Commerzbank, Deutsche Börse и Dresdner Bank. Церовски е бил асоцииран инвеститор във фонда за дялово финансиране от Великобритания Argus Capital, където е отговарял за българския пазар, както и вицепрезидент на българския екуити фонд Delta Capital. От 2011 до 2021 г. е част от екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), където е ръководител на програмата за местно предприемачество на ЕБВР, отговаряща за развитието на МСП сектора в България.

Неофициална информация за подадени за одобрение в БНБ на още три кандидатури за членове на Управителния съвет на държавната банка предизвика преди време бурна реакция от "Продължаваме промяната".

От банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР е на път отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата