facebook
twitter

Икономика

Бареков и самолетен хаос дали път за гласуване на плана "Макрон"

Наши и румънски тирове отново стягат мащабен протест - този път в Страсбург
733
Илияна Кирилова
Загубихме нашия мач в последната секунда на продължението, заяви транспортният министър Росен Желязков.

Радостта на българските министри и депутати, че са успели да извадят спорния пакет "Мобилност" от дневния ред на отиващия си европарламент, се оказа прибързана. В понеделник евродепутатите решиха, че скандалните законодателни поправки за автотранспорта (известни и като плана "Макрон), които са убийствени за българските превозвачи, ще бъдат разгледани на заседание в сряда. Решението темата да бъде включена в седмичния дневен ред мина на косъм, с разлика от само два гласа. Оказа се, че това е станало в отсъствието на трима български евродепутати - Светослав Малинов (ДСБ), Николай Бареков (Презареди БГ) и Неджми Али (ДПС).  Българските фирми за международни товарни превози обявиха, че се готвят за нов мащабен протест заедно с други свои колеги от Източна Европа. 

Събитията от понеделник буквално извадиха от равновесие транспортния министър Росен Желязков. "Бесен съм, защото с два гласа можехме да решим проблем на половин Европа", обяви той пред Нова тв."Това пакетче няма да мине. И няма да използвам онзи термин от 30-те години - "No pasaran, а ще кажа "forget about it" (забрави за това - б.а.), закани се Желязков и заяви, че за гласуването в сряда очаква "пълна мобилизация" на нашите представители в ЕП. 

Ако промените се гласуват, 150 000 български международни шофьори ще трябва да се връщат с тировете на всеки 4 седмици у дома, което ще ги принуди да отказват превоз на стоки на по-далечни разстояния и да губят клиенти и договори. Освен това те няма да имат право да спят в кабината, а почивката си от 45 часа седмично задължително ще трябва да прекарват в хотел. Двигател на промените са Франция, Германия, Австрия и Италия, които твърдят, че защитават интересите на работещите за компаниите от Източна Европа, които плащали ниски заплати и така хем ощетявали персонала, хем подбивали пазара на западните фирми. Всъщност истинската цел на плана "Макрон" е да убие конкурентоспособността на фирмите от България, Полша, Румъния и другите от "периферията".

Министър Желязков изтъкна, че бил направил чудеса, за да осигури "бърза писта" на закъсняващите за заседанието в Страсбург в понеделник български евродепутати. Той разказа как Петър Курумбашев му пратил съобщение, че самолетът му се бави на летище Франкфурт заради проблеми с трафика. Желязков потърсил помощ от РВД и с българските диспечери направили "невъзможното" нашите евродепутати да излетят и стигнат навреме за пленарното заседание. "Но два гласа не ни стигнаха, за да решим проблем на половин Европа", коментира Желязков.

Тримата, които така и не стигнаха до Страсбург и не успяха да гласуват против разглеждането на спорния пакет "Мобилност", дадоха различни версии за отсъствието си. Светослав Малинов (от ДСБ), заяви, че самолетът му не е излетял навреме, но в сряда непременно ще участва в заседанието. Неджми Али (ДПС) се оправда със семеен проблем, който го задържал в България. А Николай Бареков се "похвали" в социалните мрежи, че нарочно не е участвал в гласуването в понеделник, като решил така да подкрепи по-добрите условия на труд на шофьорите. "Изпълних волята на моите избиратели, пратили ме в Брюксел, да работя за подобряването на техните доходи, социално положение и условия на труд, обяви Бареков. Не стана ясно защо тогава не е гласувал "за" приемане на поправките. 

Във връзка с днешното гласуване българските превозвачи са наели самолет, с който ще отпътуват за протеста в Страсбург. По информация на БНТ от България тръгват 110 души. Отделно от Румъния ще отпътуват още три самолета с протестиращи превозвачи. Очаква се на площада в Страсбург да се съберат общо около 500 души, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

"Текстът, който най-много ни притеснява, е връщането на автомобила до дома на всеки 4 седмици. Всичко останало са разходи, които натоварват допълнително транспортната услуга и това нещо трябва да е ясно, че в крайна сметка се трупа върху себестойността на всеки един продукт. България просто е географски разположена далече от центъра на Европа и това създава много дискомфорт", заяви Траков.

Все пак има надежда -  председателят на Европейския парламент Антонио Таяни във вторник обяви, че може и да не се стигне до разглеждане на пакета, защото през януари две трети от промените в него бяха отхвърлени от транспортната комисия и няма логика пленарната зала да се занимава с тях.  


 

Все още няма коментари

Още

БДЖ пътува към края си

14.08.2019

Румяна Гочева

10450 5
БДЖ продължава да затъва и с новото ръководство

07.08.2019

Румяна Гочева

4682 2
Нов анализ за транспорта ще глътне почти 500 000 лева
Нов анализ за транспорта ще глътне почти 500 000 лева

06.08.2019

Румяна Гочева

305

Влез или се регистрирай за да коментираш

×