facebook
twitter

Икономика

Бареков и самолетен хаос дали път за гласуване на плана "Макрон"

Наши и румънски тирове отново стягат мащабен протест - този път в Страсбург
704
Илияна Кирилова
Загубихме нашия мач в последната секунда на продължението, заяви транспортният министър Росен Желязков.

Радостта на българските министри и депутати, че са успели да извадят спорния пакет "Мобилност" от дневния ред на отиващия си европарламент, се оказа прибързана. В понеделник евродепутатите решиха, че скандалните законодателни поправки за автотранспорта (известни и като плана "Макрон), които са убийствени за българските превозвачи, ще бъдат разгледани на заседание в сряда. Решението темата да бъде включена в седмичния дневен ред мина на косъм, с разлика от само два гласа. Оказа се, че това е станало в отсъствието на трима български евродепутати - Светослав Малинов (ДСБ), Николай Бареков (Презареди БГ) и Неджми Али (ДПС).  Българските фирми за международни товарни превози обявиха, че се готвят за нов мащабен протест заедно с други свои колеги от Източна Европа. 

Събитията от понеделник буквално извадиха от равновесие транспортния министър Росен Желязков. "Бесен съм, защото с два гласа можехме да решим проблем на половин Европа", обяви той пред Нова тв."Това пакетче няма да мине. И няма да използвам онзи термин от 30-те години - "No pasaran, а ще кажа "forget about it" (забрави за това - б.а.), закани се Желязков и заяви, че за гласуването в сряда очаква "пълна мобилизация" на нашите представители в ЕП. 

Ако промените се гласуват, 150 000 български международни шофьори ще трябва да се връщат с тировете на всеки 4 седмици у дома, което ще ги принуди да отказват превоз на стоки на по-далечни разстояния и да губят клиенти и договори. Освен това те няма да имат право да спят в кабината, а почивката си от 45 часа седмично задължително ще трябва да прекарват в хотел. Двигател на промените са Франция, Германия, Австрия и Италия, които твърдят, че защитават интересите на работещите за компаниите от Източна Европа, които плащали ниски заплати и така хем ощетявали персонала, хем подбивали пазара на западните фирми. Всъщност истинската цел на плана "Макрон" е да убие конкурентоспособността на фирмите от България, Полша, Румъния и другите от "периферията".

Министър Желязков изтъкна, че бил направил чудеса, за да осигури "бърза писта" на закъсняващите за заседанието в Страсбург в понеделник български евродепутати. Той разказа как Петър Курумбашев му пратил съобщение, че самолетът му се бави на летище Франкфурт заради проблеми с трафика. Желязков потърсил помощ от РВД и с българските диспечери направили "невъзможното" нашите евродепутати да излетят и стигнат навреме за пленарното заседание. "Но два гласа не ни стигнаха, за да решим проблем на половин Европа", коментира Желязков.

Тримата, които така и не стигнаха до Страсбург и не успяха да гласуват против разглеждането на спорния пакет "Мобилност", дадоха различни версии за отсъствието си. Светослав Малинов (от ДСБ), заяви, че самолетът му не е излетял навреме, но в сряда непременно ще участва в заседанието. Неджми Али (ДПС) се оправда със семеен проблем, който го задържал в България. А Николай Бареков се "похвали" в социалните мрежи, че нарочно не е участвал в гласуването в понеделник, като решил така да подкрепи по-добрите условия на труд на шофьорите. "Изпълних волята на моите избиратели, пратили ме в Брюксел, да работя за подобряването на техните доходи, социално положение и условия на труд, обяви Бареков. Не стана ясно защо тогава не е гласувал "за" приемане на поправките. 

Във връзка с днешното гласуване българските превозвачи са наели самолет, с който ще отпътуват за протеста в Страсбург. По информация на БНТ от България тръгват 110 души. Отделно от Румъния ще отпътуват още три самолета с протестиращи превозвачи. Очаква се на площада в Страсбург да се съберат общо около 500 души, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

"Текстът, който най-много ни притеснява, е връщането на автомобила до дома на всеки 4 седмици. Всичко останало са разходи, които натоварват допълнително транспортната услуга и това нещо трябва да е ясно, че в крайна сметка се трупа върху себестойността на всеки един продукт. България просто е географски разположена далече от центъра на Европа и това създава много дискомфорт", заяви Траков.

Все пак има надежда -  председателят на Европейския парламент Антонио Таяни във вторник обяви, че може и да не се стигне до разглеждане на пакета, защото през януари две трети от промените в него бяха отхвърлени от транспортната комисия и няма логика пленарната зала да се занимава с тях.  


 

Все още няма коментари

Още

Росен Желязков капитулира пред корупцията в автомобилната администрация

19.04.2019

Румяна Гочева

291
НАП се стъписа от мащабите на нелегалните превози
Български ТИР-ове са блокирани на турската граница заради неплатени такси

15.04.2019

1046 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×